JEDRENJE TRADICIJSKIM BARKAMA

Galerija |Večer od mora u Mošćeničkoj Dragi turistima predstavila bogatstvo pomorske baštine Kvarnera

Idi na originalni članak

Jedrenje tradicijskim barkama, brodogradnja i soljenje ribe – neke su od tradicijskih pomorskih vještina Kvarnera koje su turistima predstavljene tijekom Večeri od mora u Mošćeničkoj Dragi

Oglas

Turiste je posebno oduševilo, a domaće stanovnike ispunilo ponosnom kada su, vođene porukama „Bordižamo na bave s kraja“ i „Ples jedara“, ispred plaže i rive draškim akvatorijem plovile tradicijske barke.

„Ponosni smo na maritimnu tradiciju koja se baštini u Mošćeničkoj Dragi. Na njezinu očuvanju i promociji sustavno radimo kroz niz projekata uključujući AdriPromTour u okviru kojega je organizirana Večer od mora, a kojim se u Italiji i Hrvatskoj promoviraju jadranska kulturna i pomorska baština“, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Izložba „Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica“

Kako bi sudionici manifestacije što bolje upoznali tradicijske barke, na rivi je postavljena izložba Marka Valjka i Roberta Mohovića „Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica“.

„Očuvanje i revitalizaciju pomorske baštine ozbiljnije smo pokrenuli 2009. godine. Projekti Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica dali su nam vjetar u leđa kako bismo mogli isfinancirati svoje ideje. Naime, entuzijazam je lijepa stvar, ali entuzijazam nije dovoljan kako bismo uspjeli napraviti sve što želimo. Zbog toga prijavljujemo i nove projekte“, rekao je Robert Mohović, profesor na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga, te zahvalio na potpori Primorsko-goranskoj županiji.

Tijekom Večeri od mora posjetitelji su pod stručnim vodstvom obilazili Kuću od mora – Interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga, a najmlađi su se posjetitelji uključili u radionicu tradicijskih pomorskih vještina „Mići mornarići“.

Večer od mora završila je pomorskom feštom

Koncert je održao Trio Asi.

„Mnogo je truda i rada uloženo kako bi Mošćenička Draga postala valorizirana po svojoj pomorsko-ribarskoj baštini. Upravo taj identitet koji se promovira kroz turizam, Mošćenička Draga zaslužuje. Večer od mora svojevrstan je uvod u Smotru i regatu tradicijskih barki na jedra koja će se održati u srpnju, naš najveći kulturni i turistički proizvod“, kazao je Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga.

Manifestacija Večer od mora organizirana je u sklopu projekta AdriPromTour

Manifestacija Večer od mora organizirana je u sklopu projekta AdriPromTour – valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje vidljivosti i turističke promocije. Uz Primorsko-goransku županiju u organizaciji manifestacije sudjelovali su Općina Mošćenička Draga, Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga i Ekomuzej Mošćenička Draga s Kućom od mora.

Na projektu AdriPromTour surađuje osam partnera iz Hrvatske i Italije. Uz Primorsko-goransku županiju to su Šibensko-kninska županija, talijanske općine Cervia i Cesenatico, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Grad Kaštela, Veleučilište talijanske regije Marche i Regionalna razvojna agencija u Teramu. Projekt AdriPromTour sufinancira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta je 590.000,00 eura. Budžet Primorsko-goranske županije iznosi 120.000,00 eura od čega je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Exit mobile version