JEDRENJE TRADICIJSKIM BARKAMA

Galerija | Večer od mora u Mošćeničkoj Dragi turistima predstavila bogatstvo pomorske baštine Kvarnera

Jedrenje tradicijskim barkama, brodogradnja i soljenje ribe – neke su od tradicijskih pomorskih vještina Kvarnera koje su turistima predstavljene tijekom Večeri od mora u Mošćeničkoj Dragi

Turiste je posebno oduševilo, a domaće stanovnike ispunilo ponosnom kada su, vođene porukama „Bordižamo na bave s kraja“ i „Ples jedara“, ispred plaže i rive draškim akvatorijem plovile tradicijske barke.

„Ponosni smo na maritimnu tradiciju koja se baštini u Mošćeničkoj Dragi. Na njezinu očuvanju i promociji sustavno radimo kroz niz projekata uključujući AdriPromTour u okviru kojega je organizirana Večer od mora, a kojim se u Italiji i Hrvatskoj promoviraju jadranska kulturna i pomorska baština“, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Izložba „Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica“

Kako bi sudionici manifestacije što bolje upoznali tradicijske barke, na rivi je postavljena izložba Marka Valjka i Roberta Mohovića „Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica“.

„Očuvanje i revitalizaciju pomorske baštine ozbiljnije smo pokrenuli 2009. godine. Projekti Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica dali su nam vjetar u leđa kako bismo mogli isfinancirati svoje ideje. Naime, entuzijazam je lijepa stvar, ali entuzijazam nije dovoljan kako bismo uspjeli napraviti sve što želimo. Zbog toga prijavljujemo i nove projekte“, rekao je Robert Mohović, profesor na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga, te zahvalio na potpori Primorsko-goranskoj županiji.

Tijekom Večeri od mora posjetitelji su pod stručnim vodstvom obilazili Kuću od mora – Interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga, a najmlađi su se posjetitelji uključili u radionicu tradicijskih pomorskih vještina „Mići mornarići“.

Večer od mora završila je pomorskom feštom

Koncert je održao Trio Asi.

„Mnogo je truda i rada uloženo kako bi Mošćenička Draga postala valorizirana po svojoj pomorsko-ribarskoj baštini. Upravo taj identitet koji se promovira kroz turizam, Mošćenička Draga zaslužuje. Večer od mora svojevrstan je uvod u Smotru i regatu tradicijskih barki na jedra koja će se održati u srpnju, naš najveći kulturni i turistički proizvod“, kazao je Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga.

Manifestacija Večer od mora organizirana je u sklopu projekta AdriPromTour

Manifestacija Večer od mora organizirana je u sklopu projekta AdriPromTour – valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje vidljivosti i turističke promocije. Uz Primorsko-goransku županiju u organizaciji manifestacije sudjelovali su Općina Mošćenička Draga, Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga i Ekomuzej Mošćenička Draga s Kućom od mora.

Na projektu AdriPromTour surađuje osam partnera iz Hrvatske i Italije. Uz Primorsko-goransku županiju to su Šibensko-kninska županija, talijanske općine Cervia i Cesenatico, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Grad Kaštela, Veleučilište talijanske regije Marche i Regionalna razvojna agencija u Teramu. Projekt AdriPromTour sufinancira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta je 590.000,00 eura. Budžet Primorsko-goranske županije iznosi 120.000,00 eura od čega je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari