SUZE SVETOG LOVRE

Video | Večeras će na nebu golim okom biti najvidljivija atraktivna pojava – meteorski pljusak Perzeida

Suze sv. Lovre, meteorski pljusak, ljetne zvijezde padalice… sve su to nazivi za Perzeide, meteore koji se svake godine tijekom ljeta doimaju kao da padaju s neba.

Večeras će se pojaviti u svom najsvjetlijem izdanju. Više u videoprilogu!

“Zemlja na svom putu oko sunca prolazi kroz ostatke materijala preostalog prilikom prolaska kometa Swift pored zemlje 1992. godine. I kada te čestice koje se kreću velikim brzinama do 70km/sekundi uđu u zemljinu atmosferu…”, kaže Dinko Brautović, predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka za Kanal Ri.

Ulaskom u atmosferu dolazi do smanjenja brzine, zagrijavanja i ionizacije plinova.

“To vidimo kao svjetlji trag po nebu koji može biti u raznim bojama, može trajati nekoliko sekundi. To su općenito meteori, a ovih dana se radi o meteorskom roju perzeidi zato što iz naše točke gledišta prividno izlaze iz zvježđa Perzei”, pojašnjava Dinko Brautović.

Meteorska kiša se poklapa s punim mjesecom pa će zvijezde padalice biti manje uočljive zbog jake mjesečeve svjetlosti.

“Naše Astronomsko društvo, inače, ih promatra na Platku, ove godine nećemo zbog tih loših uvjeta. Ali imamo večeras u Astronomskom centru program o tome kako se promatraju i što se sve bilježi i kome se šalje podaci. I naravno, promatranje nebeskih tijela kroz teleskop”, dodaje predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka.

Suze sv. Lovre nazvane su po svecu koji je smaknut zbog svoje velikodušnosti prema sirotinji. Oko njegovog blagdana, koji se slavi 10. kolovoza, meteori su najvidljiviji.

“Bilo mu je povjereno upravljanje nad crkvenim blagom i briga nad siromašnima. On je navodno blago dao siromasima i onda kad ga je rimski prefekt pozvao da mu donese blago, on je pred njim doveo siromašne i bolesne i onda bio mučen pečen”, govori Dinko Brautović.

Stoga se udobno smjestite na dekicu ili ležaljku i uživajte u pogledu. Suze svetog Lovre možete vidjeti golim okom, važno je samo da je oko vas mrak, donosi Kanal Ri.

Više u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari