VEČERAS I SUTRA U „TORPEDU“ Riječanka Nina Violić u snažnoj monodrami „Lampedusa Beach”

Autorica Lina Prosa, redateljica Senka Bulić i glumica Nina Violić donose potresnu, aktualnu i snažnu monodramu „Lampedusa Beach” na 14. Riječke ljetne noći, u srijedu i četvrtak, 5. i 6. srpnja u 21:30 sati u Torpedo

Prvo dramsko gostovanje na Festivalu u produkciji Kazališta „Hotel Bulić” u znaku je intenzivnog monologa o imigraciji prema tekstu talijanske dramatičarke Line Prosa napisanom 2004. godine.

To je gotovo proročanski tekst jer je, čak desetljeće prije nego se Europa našla usred velikog migracijskog vala, Prosa ispričala priču o potapanju broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama jednog od najljepših europskih ljetovališta, utočištu i mjestu gdje počinje ostvarenje snova. Međutim, suprotno svim svojim asocijacijama, ono postaje traumatično mjesto Europe. Ne radi se samo o nesreći jedne žene, već o društvenoj pojavi današnjice.

Predstava postavlja pitanja o pojedinačnim slučajevima jednog ili tisuća stradalih ilegalnih migranata, pitanja o gostoprimstvu, prepoznavanju ili neprepoznavanju sebe u drugome, otvara problematiku pozicije žene.

Među putnicima broda je i Shauba, mlada Afrikanka koja pripovijeda vlastito iskustvo: san o boljem životu i nepravdi u svijetu, ali i svoju iskonsku povezanost s vodom, sa svojim mediteranskim identitetom. Utopljeničke riječi Shaube, objašnjava autorica, daju život za podvodnu odiseju u kojoj je kraj, dolazak na morsko dno, dugi dah koji priča priču.

Ona govori o prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. Stalno podsjeća na svoje dostojanstvo Afrikanke, i prije nego završi na dnu mora, još proziva europske i afričke imigracijske dužnosnike i vođe za tragediju koju personificira, ali ne kao bespomoćna žrtva sudbine, nego kao tijelo koje zbog danih fizičkih, društvenih, političkih okolnosti mora potonuti na dno Mediterana.

Shaubu poetski i dramatično tumači proslavljena, višestruko nagrađivana filmska, kazališna i televizijska glumica, Riječanka Nina Violić. Dramska prvakinja HNK Zagreb ostvarila je mnogobrojne zapažene uloge, a u Rijeci se sjećamo njene nagrađene uloge Agafje iz Gogoljeve „Ženidbe” u režiji Jerneja Lorenzija iz 2002. godine, uloge Lucije Piplić iz Feydeauaova „Magarca” u režiji Lasla Kesega iz 2005. te Merkl Franzove Erne iz von Horváthove „Kazimir i Karolina” u režiji Paola Magellija iz 2006.

„Nina Violić, koja u toj i takvoj tragediji uspijeva čak i nasmijati dio publike, Shaubi posuđuje veliki dio sebe, daje joj svoju snagu, svoju žudnju za životom, svoj potrebu da krivcima baci istinu u lice… Zapravo je nemoguće zamisliti neku drugu glumicu u toj ulozi. Ostaje tek pitanje: hoćemo li opet okrenuti glavu?“, zapisala je Bojana Radović u „Večernjem listu“.

Tekst „Lampedusa Beach” praizveden je u Parizu u La Comédie Franҫaise, a do sada je preveden na francuski, portugalski i engleski. U Italiji je tekst dobio dva prestižna nacionalna kazališna priznanja, a dio je autoričine „Trilogije o brodolomu” koju sačinjavaju „Lampedusa Beach”, „Lampedusa Snow” i „Lampedusa Way”.

Djelo je na hrvatski prevela Iva Grgić Maroević, scenograf i autor glazbe je Tomislav Ćurković, kostimograf je Oliver Jularić, oblikovatelj svjetla je Nikša Mrkonjić, ton je oblikovao Branimir Božak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views