VEČERAS I U PETAK: Obnovljeni Frljićev „Turbofolk“ donosi dozu kontroverze Riječkim ljetnim noćima

U svom obnovljenom reloaded izdanju odnosno pod naslovom „Turbofolk – RI-loudid“, predstava će igrati s novim glumačkim sastavom, aktualizirana za vrijeme u kojem ponovno izlazi na scenu

Obnovljenu kultnu, višestruko nagrađivanu predstavu riječkog HNK Ivana pl. Zajca „Turbofolk- RI-loudid“ , autorski projekt Olivera Frljića ostvaren u produkciji Hrvatske drame, publika festivala Riječke ljetne noći moći će vidjeti 6. i 7. srpnja 2017. kada će biti izvedena ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 21.30 sati, najavljuju iz HNK Ivana pl. Zajca.

Glumački ansambl čine „turbo-veterani“ Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić i Rosanna Bubola, te „turbo-debitanti“ Marija Tadić, Nikola Nedić, Dean Krivačić, Tena A. Torjanac i Giuseppe Nicodemo.

„Turbofolk“ progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i svim njezinim popratnim efektima. Preko melodija na mobilnim telefonima, kroz životni stil novih društvenih elita, te narodnjačke klubove koji sve više sudjeluju u kreiranju identiteta jedne nove generacije, turbofolk je u našoj sredini i dalje itekako prisutan, nezaustavljivo ulazi u sve društvene pore.

Ova predstava pokušava odgovoriti na pitanje u čemu leži tolika fascinantnost ovog fenomena, zašto se sve više mladih, ali ne samo mladih, poistovjećuje s njegovim zvijezdama i pjesmama, represivni pristup smanjuje ili povećava interes za njega, te ukazati na cijeli niz paradoksa koji turbofolk okružuju.

U svom obnovljenom reloaded izdanju odnosno pod naslovom „Turbofolk – RI-loudid“, predstava će igrati s novim glumačkim sastavom, aktualizirana za vrijeme u kojem ponovno izlazi na scenu, a s podnaslovom „Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću“.

„Turbofolk“ je od svoje premijere 2008. godine polučio uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima poput, spomenimo samo neke, budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala „Beyond belonging“ u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala mediteranskog kazališta „Purgatorije“ u Tivtu, Gavellinih večeri u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala „Zlatni lav“ u Umagu, Marulićevih dana u Splitu ili Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani, a nedavno i Malta festivala u poljskom Poznanu gdje je oduševila tamošnju publiku koja ju je ispratila pravim ovacijama.

Uz režiju, Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana a za oblikovanje svjetla Boris Blidar.

Predstava je zabranjena za mlađe od 18 godina.

Sjednica Kazališnog sabora o budućnosti Riječkih ljetnih noći

Prije predstave ispred zgrade HNK, u zgradi riječkog HNK bit će održana sjednica Kazališnog sabora.

Iako je kazališna sezona završila a stiglo ljeto i Riječke ljetne noći, riječki Kazališni sabor još nije krenuo na ljetnu stanku. Nova sjednica, u sklopu festivala Riječke ljetne noći, zakazana je za četvrtak 6. srpnja s početkom u 19:30 u foyeru Kazališta.

Na dnevnom redu šeste redovne sjednice Kazališnog sabora nalazi se samo jedna točka: Imaju li Riječke ljetne noći budućnost?

Podrška nadležnih za financiranje programa Riječkih ljetnih noći nikada nije bila na nižim granama. S druge strane, gledatelji tijekom srpnja moraju birati između zabavljačko-pučkih priredbi u okolici Rijeke i festivala koji se uporno odbija pokoriti razbibrizi te vjeruje da umjetnost i u ljetnim mjesecima mora imati svoj – lukobran.

Stoga ćemo se odluci o budućnosti Riječkih ljetnih noći posvetiti na tematskoj sjednici popularnog Kazališnog sabora, otvorenoj za sve zainteresirane i nadležne.

U radu Sjednice sudjelovat će ravnatelji svih umjetničkih grana HNK Ivana pl. Zajca i intendant Marin Blažević, a pozvani su i predstavnici Grada, Županije i Ministarstva kulture te Turističke zajednice grada Rijeke.

Pozivaju se svi zastupnici i oni koji to još nisu, ali se žele pridružiti, da sudjeluju u radu sjednice, postavljaju pitanja, repliciraju, kritiziraju, predlažu. Ulaz je, naravno, slobodan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views