OBERSNEL O AKTUALNIM TEMAMA: Riječke tržnice pod TD “Rijeka plus”, obnova vrtića Đurđice, sve više Riječana postaju iznajmljivači

Foto: Riječanin

Svim riječkim tržnicama, Centar, Brajda, Vežica i Zamet, od 17. srpnja upravljat će gradsko TD „Rijeka plus“, obavijestio je gradonačelnik Obersnel novinare

Gradonačelnik Vojko Obersnel održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj je novinarima govorio o aktualnim aktivnostima i projektima.

U uvodnom dijelu gradonačelnik se osvrnuo na susret s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je održan u Gradu Rijeci te kazao kako je predsjednik Vlade dao potporu svim riječkim projektima o kojima se razgovaralo, među kojima se posebno ističu projekt Europske prijestolnice kulture 2020., gradnja ceste D403, nove bolnice te veliki projekt u vodnom gospodarstvu vrijedan 1,7 milijardi kuna.

– Ovaj 1,7 milijardi kuna vrijedan projekt u vodno-komunalnom sektoru prije nekoliko dana dobio je i posljednju suglasnost Savjeta Europske investicijske banke (JASPERS) i sada slijede završne aktivnosti Hrvatskih voda i nadležnog ministarstva prema Bruxsellesu, kako bi do kraja godine bio potpisan odgovarajući ugovor o financiranju – kazao je gradonačelnik a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Dodao je kako je Povjerenstvo za strateške projekte Republike Hrvatske projekt prihvatilo i uputilo Vladi koja će ga proglasiti strateškim projektom .
Riječke tržnice preuzima TD “Rijeka plus”

Svim riječkim tržnicama, Centar, Brajda, Vežica i Zamet, od 17. srpnja upravljat će gradsko TD „Rijeka plus“, obavijestio je gradonačelnik Obersnel novinare.

– Pripreme za preuzimanje na upravljanje tržnica od dosadašnjeg koncesionara su obavljene i sve je spremno da se taj posao odradi bez ikakvih problema i prekida rada tržnica, na sve četiri lokacije. Prijenosom upravljanja s Tržnica Rijeka na TD Rijeka plus, za građane i zakupce prodajnih mjesta ništa se ne mijenja, – kazao je gradonačelnik.

Rijeka plus će sve dosadašnje zakupce pozvati na potpisivanje ugovora do kraja godine, a potom će se početkom sljedeće godine sa zakupcima potpisivati novi ugovori.

– U ugovorima, za razliku od dosadašnje prakse, neće biti obveze plaćanja tri zakupnine kao osiguranja – istaknuo je gradonačelnik a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

– Planirano je da se u sljedećih šest mjeseci nabavi nova oprema i uređaji, u što će se uložiti 20 milijuna kuna, a do tada zakupci će koristititi postojeću opremu. Nabava nove opreme utjecat će na preraspodjelu pojedinih prodajnih mjesta. – Osnovna ideja je bila da se kroz investiranje u novu opremu i uređaje, stvore bolji uvjeti za prodavače i kupce i vjerujem da će se poboljšanja vidjeti već na početku iduće godine – kazao je gradonačelnik.

Usporedno s nabavom opreme, u suradnji s Konzervatorskim odjelom definirat će se vizualni identitet tržnica pa će sva prodajna mjesta imati jednaka obilježja. – Svim dosadašnjim djelatnicima koncesionara ponuđeno je da nastave raditi u TD Rijeka plus“ ili KD „Čistoći“ – kazao je gradonačelnik.

– Za tržnice na Brajdi i Vežici, čiji prostor je u najmu, upravo je u tijeku izrada procjene vrijednosti lokacija kako bi se moglo odlučiti hoće li se prostori kupiti ili će nastaviti raditi u iznajmljenom prostoru – kazao je gradonačelnik .

Nakon Morčića radovi na rekonstrukciji dječjeg vrtića Đurđice

U nastavku konferencije za medije gradonačelnik je kazao kako su prije tjedan dana započeli radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića Đurđice, na Vežici, po istom modelu izvedbe nedavno obnovljenog vrtića Morčić.

– Vrtić Đurđice bit će sličan Morčiću, s gotovo jednakim kapacitetom od 175 mjesta, što znači dvostruko uvećanje u odnosu na postojeće kapacitete. Izgradnjom ova dva vrtića njihov je kapacitet povećan za 150 mjesta – kazao je gradonačelnik.

Foto: Grad Rijeka

Rekonstrukcija dvaju vrtića investicija je vrijedna 34 milijuna kuna koju je kreditom osigurala ustanova Dječji vrtić Rijeka, a ovom iznosu treba dodati još nekoliko milijuna proračunskog novca za infrastrukturne radove i uređenje okoliša.

– Gradnja ovih dvaju vrtića samo je nastavak ulaganja u vrtiće, budući smo u posljednjih šest godina u gradnju novih te obnovu postojećih, bez ovih 34 milijuna kuna, uložili 60 milijuna kuna, što je ukupno gotovo 100 milijuna kuna, – kazao je gradonačelnik dodajući da je u sljedećem razdoblju planirana gradnja vrtića na Rujevici i vrtića za pripadnike talijanske nacionalne manjine, u suradnji sa Talijanskom unijom na lokaciji Krnjevo, a razmatra se i mogućnost otvaranja dječjeg vrtića na lokaciji KBC-a Rijeka.

Izvrsni turistički rezultati, sve više Riječana postaju iznajmljivači

Gradonačelnik Obersnel je govorio i o izvrsnim rezultatima turističkog prometa u Rijeci.

– U lipnju ove godine ostvareno je 27% više dolazaka i 26% više noćenja, u odnosu na lipanj prošle godine, što je potvrda pozitivnog trenda prisutnog posljednjih nekoliko godina, – kazao je gradonačelnik. Podaci pokazuju i da je povećan broj dana boravka pa su se u lipnju strani turisti zadržavali u Rijeci 2,5 dana, a domaći nešto kraće. Zanimljivo je da je upravo u lipnju najviše turista boravilo u privatnom smještaju, njih preko 42 posto što upućuje na zaključak da su Riječani prepoznali novu mogućnost poduzetničke aktivnosti koja im je dosad bila gotovo nepoznata.

– Izgradnjom novih kapaciteta, osobito turističkog resorta na Kostabeli, očekuje se povećanje broja dolazaka i noćenja na riječkom području koje je, u prvih šest mjeseci godine zabilježilo 16 % više dolazaka i 19% više noćenja, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u smještaju su se u prvoj polovici ove godine najviše koristili hoteli koje slijedi privatni smještaj i hosteli – kazao je gradonačelnik.

Na projektima EPK radi se punom parom

Govoreći o predstojećim aktivnostima gradonačelnik je kazao kako će ovo ljeto za mnoge zaposlenike gradske uprave biti radno jer su za pojedine projekte, a većinom se to odnosi na projekte EPK: brod Galeb i zgrade u Kompleksu Benčić, natječajni rokovi određeni do početka rujna.

– Za navedene su objekte ishodovane građevinske dozvole, završavaju se izvedbeni projekti i radovi bi trebali početi do krajem ove, a završiti do kraja 2019. godine . – kazao je gradonačelnik.

Novac je većinom osiguran iz EU fondova, izravno ili kroz sredstva Urbane aglomeracije Rijeka.

– Uz to, prijavili smo se i za korištenje sredstava Fonda za sufinanciranje europskih projekata pri Ministarstvu regionalnog razvoja, kako bi osigurali novac za naš dio financiranja projekata uređenja broda Galeb i zgrade Šećerane pa postoji mogućnost da nam bude odobreno 60 % našeg udjela u financiranju tih projekata – kazao je gradonačelnik.

Uređenje zgrade u Kompleksu Benčić, u koju će useliti Muzej moderne i suvremene umjetnosti, koje se financira iz proračuna je pri završetku pa je preseljenje MMSU-a planirano za rujan.

Riječki proračun ponovno u kategoriji najtransparentnijih u Hrvatskoj

Gradonačelnik Obersnel pohvalio se činjenicom da je Institut za javne financija po treći put svrstao Grad Rijeku među jedinice lokalne samouprave gradove s najtransparentnijim proračunom.

– Rijeka je ponovno među gradovima koji su dobili priznanje za otvorenost proračuna, odnosno sudjelovanje građana u njegovu planiranju, u čemu je veliki doprinos on line aplikacije Proračunaj me i riječkog Programa Malih komunalnih akcija putem kojeg građani preko svojih mjesnih odbora izabiru projekte uređenja u svojim kvartovima . – kazao je gradonačelnik.

Odgovarajući na pitanje novinara o funkcioniranju gradske uprave, odnosno suradnji sa Gradskim vijećem i predsjednikom Gradskog vijeća gradonačelnik Obersnel kazao je kako gradska uprava i on kao nosilac izvršne vlasti funkcioniraju na uobičajeni način, neovisno od Gradskog vijeća. Ujedno je za 14. srpnja najavio drugu sjednicu Gradskog vijeća kojemu je, kazao je, uputio sve materijale iz njihove nadležnosti.

– Postoje želje pojedinih vijećnika da zamijene izvršnu vlast, no u tome neće uspjeti, a to nije ni zakonski moguće – zaključio je Obersnel na kraju redovne konferencije za medije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari