VEČERAS: Projekcija KineDok-a u Palachu uz nagrađivani hrvatski dokumentarac “Razred”

Međunarodni projekt KineDok nastavlja gostovati u Rijeci s projekcijama europskih dokumentaraca. Ulaz na sve projekcije je besplatan

U Palachu će se ovaj četvrtak 3. studenog s početkom u 20 sati održati projekcija nagrađivanog hrvatskog dokumentarca “Razred” redateljice i scenaristice Vesne Ćudić.

Film kroz pune četiri godine prati tri djevojke koje se suočavaju s tipičnim srednjoškolskim izazovima. Svakog ljeta nekoliko hrabrih mladih Romkinja iz Baranje natječe se za titulu Miss Roma, a poslije titule obično slijedi i prošnja. Mlade djevojke, bez izgledne perspektive za trajno zaposlenje, napuštaju školu, osnivaju obitelj i već godinama održavaju ovu teško promjenjivu proceduru na životu. Međutim, pojavljuje se nova generacija djevojaka koja je odlučila pokušati drugačije, završiti školu i postati prvim članicama svojih obitelji koje će imati srednjoškolsku diplomu. Hoće li djevojke ustrajati i ostvariti svoje snove?

razred2

Film je na 24. Danima hrvatskog filma, u travnju prošle godine, dobio Nagradu publike za najbolji film i Nagradu žirija za ljudska prava i etiku. Na 13. Liburnia Film Festivalu, u kolovoz 2015. film je dobio Nagradu za najbolju režiju.

Prošle godine pokrenuto je pilot-izdanje KineDoka, a na 19 različitih lokacija diljem Hrvatske održano je preko 120 projekcija autorskih dokumentaraca pred preko 1500 posjetitelja. Filmovi su se gledali u bircevima, na trgovima, u galerijama i muzejima, a katkad i u noćnim klubovima – ali uvijek pred vjernom publikom i zaljubljenicima u dokumentarce.

KineDok, kojeg u Hrvatskoj organizira udruga Restart iz Zagreba, ove godine predstavlja se i u Rijeci u suradnji s udrugama Ri Rock i Kombinat.

Ulaz na sve projekcije je BESPLATAN.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari