VEČERAS RIJEKA U PLAVOJ BOJI: Uz Svjetski dan autizma nebom nad Rijekom zaplovili plavi baloni

„Autizam – poštovanje, prihvaćanje i inkluzija“ @ Borna Ćuk 01.04.2016 Rijeka Korzo

Cilj obilježavanja ovog međunarodnog dana, koji se uz Rijeku obilježava u još 11 hrvatskih gradova, je osvještavanje javnosti o problematici osoba s autizmom

U organizaciji Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i Centra za autizam Rijeka, obilježen je Svjetski dan autizma. Točno u podne, pred štandom na Korzu, simbolično su pušteni plavi baloni, a sve se odvijalo pod sloganom „Autizam – poštovanje, prihvaćanje i inkluzija”.

aut2

Cilj obilježavanja ovog međunarodnog dana, koji se uz Rijeku obilježava u još 11 hrvatskih gradova, je osvještavanje javnosti o problematici osoba s autizmom. Autizam je razvojni poremećaj mozga kod kojega se prvi znaci vide još tijekom ranog djetinjstva. Obično se autizam prepoznaje u prve tri godine djetetova života i kod njega nažalost nema smanjenja ili remisije, ali se autistične osobe odlikuju nekim sasvim posebnim darovima…

aut4

Uz brojne građane, mališane i njihove roditelje obilježavanju Svjetskog dana autizma pridružili su se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač i predstojnica riječke podružnice Centra za autizam Zagreb Sandra Čavrak, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Grad Rijeka će se u subotu u večernjim satima priključiti svjetskim metropolama u osvjetljavanju gradskih znamenitosti plavom bojom.

Plava boja nije slučajno odabrana, već predstavlja dječake oboljele od autizma jer je poremećaj autističnog spektruma pet puta češći među dječacima nego među djevojčicama.

aut3

Točno u podne, puštanjem plavih balona u zrak s brojnih trgova, obilježen je Svjetski dan svjesnosti o autizmu koji najviše pogađa mušku djecu. Koji su sve problemi roditelja i djece s autizmom, otkrijte u prilogu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari