RIJEČKI UGOSTITELJ

VEDRAN JAKOMINIĆ: “Nakon korone imamo priliku u Hrvatskoj izgraditi cijeli sustav iz nule!”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije smatra da Hrvatska nakon krize treba ići u novom smjeru

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, jedan je od dvanaest središnjih ljudi Inicijative Glas poduzetnika i zastupnik interesa ugostitelja. Glavni cilj Inicijative je pokušaj spašavanja hrvatske privrede nakon što prođe kriza novog koronavirusa, piše Novi list.

Hrvatsko gospodarstvo se nalazi u osjetljivoj situaciji iz više razloga, a Jakominić je jedan od rijetkih poduzetnika koji nastoji “prodrmati” čelne ljude hrvatskog gospodarstva te istaknuti probleme i okolnosti realnog sektora. Uz ulogu predsjednika na razini županije, Jakominić je i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

“Nalazimo se u jedinstvenoj situaciji, bez presedana u dosadašnjoj povijesti. Nikada, pa čak ni u doba ratova nije gospodarstvo potpuno stalo. Možemo mi sada pričati bajke i postavljati se u tabore, no nije vrijeme za takav pristup. Glas poduzetnika je inicijativa koja je svoju aktivnost prelila s Facebooka na stvarni svijet. Državna reakcija treba biti hrabra i odlučna, ovo što nam je ovih dana pokazala Vlada smjer je koji i mi priželjkujemo. Vlada je odlično reagirala, ali to je tek prva faza. Ono o čemu se još ne raspravlja, iako vidim da je glas javnosti na društvenim mrežama itekako jasan i glasan, je smjer u kojem će se Hrvatska razvijati. A to sigurno nije ono što smo živjeli prije korone”, poručio je Jakominić.

Zagovara agresivnu kampanju prema Europi te smatra da svi uključeni moraju djelovati jer od očajavanja nema napretka. Smatra i da je trenutna globalna situacija jedinstvena prilika i poticaj za promjene u načinu na koji Hrvatska djeluje.

“Ovo je jedinstvena prilika. Sigurno posljednja u radnom vijeku najvećeg broja danas radno aktivnog stanovništva Hrvatske. Mi nakon korone imamo priliku graditi cijeli sustav iz nule. Možemo postaviti mjerljivu i provjerljivu javnu upravu, potpunu transparentnost javnih financija. Graditi opći porezni zakon kroz suradnju, naprosto stvoriti državu u kojoj želimo živjeti, u kojoj će nam biti lijepo. Objediniti jedinice lokalne samouprave, autoceste učiniti dostupne građanima. Možemo doći do toga da čak i Vilim Ribić pomisli kako bi bilo super potražiti nove izazove u realnom sektoru. Kažu mi mnogi ovih dana da sam utopist. Možda, ali volio bih da prestanemo biti toliko zatvoreno i nepovjerljivo društvo”, izjavio je Jakominić i dodao da su zakoni koji se tiču gospodarstva pisani s krajnjim nepovjerenjem prema poduzetništvu te da se poslovanje i nadzor temelje na međusobnom nepovjerenju.

“Građani nemaju povjerenja u svoje vođe, poduzetnici ne vjeruju upravi, a radnici ne vjeruju poduzetnicima. Shvatimo, nikada više nam se neće pružiti ovakva šansa! Nikad! Ovo je trenutak da potpunim zajedništvom, da baš nacionalnim jedinstvom pokrenemo procese stvaranja bogate i nikad više ovako ovisne Hrvatske”, rekao je Jakominić za Novi list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari