U SJEDIŠTU PGŽ

Galerija | Veleposlanica BiH u nastupnom posjetu PGŽ i Rijeci

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović primili su u sjedištu Primorsko-goranske županije u nastupni posjet veleposlanicu Bosne i Hercegovine Nj. E. Elmu Kovačević-Bajtal u čijoj pratnji je bio i konzul gerant bosansko-hercegovačkog konzulata u Rijeci Jasmin Demir.

Domaćini su gostima zaželjeli dobrodošlicu te su se prisjetili prethodnog susreta prilikom otvorenja Generalnoga konzulata, koji od kolovoza 2022. godine djeluje u Rijeci, istaknuvši kako je ovo prvi službeni prijem veleposlanika Bosne i Hercegovine u PGŽ i Rijeci.

Župan Komadina predstavio je veleposlanici Kovačević-Bajtal ustrojstvo Primorsko-goranske županije i njen gospodarski profil u kojem je istaknuo ulogu energetike, prometa, lučkih djelatnosti i turizma, naglasivši Gorski Kotar kao sub-regiju koja u turističkom smislu najviše napreduje.

“Jedna smo od najbogatijih županija kada govorimo o brojnosti nacionalnih manjina, a bošnjačka je jedna od većih i aktivnijih na našem području”, kazao je župan Komadina, osvrnuvši se i na prošlotjedni susret s veleposlanicom na komemorativnom skupu povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici koji se održao u Hrvatskom saboru.

Gradonačelnik Filipović naglasio je važnost održavanja bliskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom, kako zbog brojnosti bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, tako i konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i duljine granice među našim dvjema zemljama.

Predstavljajući Grad Rijeku, uz naglasak na lučke djelatnosti, projektiranje brodova i farmaceutiku, istaknuo je i službeno prijateljstvo Rijeke i Tuzle koje se njeguje od 2022. godine, pogotovo na područjima kulture i sporta. Izrazio je zadovoljstvo otvorenjem Generalnoga konzulata budući da će on dati dodatan pečat suradnji, pogotovo što konzulat pokriva područje svih jadranskih županija.

Veleposlanica Kovačević-Bajtal zahvalila je na gostoprimstvu, kao i na sudjelovanju župana Komadine na komemoraciji u Hrvatskom saboru te gradonačelnika Filipovića i pročelnice Ermine Duraj na jučerašnjem mimohodu za Srebrenicu na riječkome Korzu.

Istaknula je kako je Republika Hrvatska glavni vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, uz najdulju međusobnu granicu, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. Na putu bosansko-hercegovačke integracije u EU, Hrvatska je vrlo važan partner i igrala je ključnu ulogu u stjecanju statusa kandidata BiH, izjavila je veleposlanica.

Naglasila je kako joj je iznimno važno da veleposlanstvo u Hrvatskoj bude aktivno te da svojim djelovanjem promiče pozitivan imidž BiH. Upravo s tim ciljem otvorili smo u Zagrebu Kulturno-informativni centar te bi nam bilo iznimno drago kada bismo gostujuće programe mogli proširiti na Rijeku i PGŽ, kazala je veleposlanica Kovačević-Bajtal, s čime su se župan i gradonačelnik složili.

Uz župana i gradonačelnika na prijemu su sudjelovale pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj  te pročelnica UO za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Verena Lelas Turak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari