Veleposlanik Republike Slovenije u nastupnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

Primorsko-goranska županija od svih hrvatskih županija ima najdužu granicu sa Slovenijom. “Ali ona nije u naravi granica”, istakao je župan Komadina

U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel primili su Nj.E. g. Vojislava Šuca, veleposlanika Republike Slovenije u nastupnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci.

Na primanju su također sudjelovali zamjenik župana Petar Mamula i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović te ministar savjetnik pri slovenskom veleposlanstvu Matijaž Marko.

U okviru razgovora o mogućnostima jačanja postojeće suradnje, sudionici primanja razgovarali su o brojnim temama od zajedničkih projekata sufinanciranih sredstvima europskih programa prekogranične i bilateralne suradnje, potencijala gospodarske suradnje triju sjevernojadranskih luka, potrebe dodatnog prometnog povezivanja te potencijala titule Europske prijestolnice kulture koju će Rijeka ponijeti 2020. godine.

Foto: Grad Rijeka

Istaknuvši činjenicu da Primorsko-goranska županija od svih hrvatskih županija ima najdužu granicu sa Slovenijom župan Komadina je naglasio da ona nije u naravi granica gledajući način života ovdje kod nas“ te dodao: „Razgovarali smo o mnogim pitanjima, pa i otvorenim, ali i onim što nas u našoj budućnosti očekuje, a to je prije svega još bolja povezanost, pogotovo autocestom, s našim graničnim prijelazom Rupa i s Postojnom, ali i o našim zajedničkim antifašističkim korijenima i popravku i rekonstrukciji spomen područja na Kamporu gdje su stradali Slovenci i Gorani“.

Veleposlanik Šuc ocijenio je da postoje iznimno dobri temelji za izgradnju daljnje suradnje sa Županijom i Gradom istaknuvši da je postojeća suradnja s Primorsko-goranskom županijom „intenzivna u svim područjima, od gospodarskog, kulturnog pa sve do Slovenaca koji žive ovdje u Rijeci, a ima ih 2.300“.

Šuc je također zaključio da titula kulturne prijestolnice Europe predstavlja iznimnu priliku za promociju Rijeke ne samo u užem, već i u širem smislu.

Gradonačelnik Obersnel veleposlanika Šuca upoznao je s ostvarenim kontaktima sa slovenskim gradovima Piranom, Koprom, Izolom i Goricom koji su u procesu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2025. te podsjetio: “Da smo prije mjesec dana proslavili 40 godina potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu s Ljubljanom tako da je ta naša tradicija dobrih odnosa sa Slovenijom, pogotovo s Ljubljanom, stvarno duga i nema razloga da ti odnosi ne budu još bolji“.

Po završetku susreta veleposlanik Šuc upisao se u knjigu dojmova Primorsko-goranske županije.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari