NATUPNI POSJET

Galerija | Veleposlanik Švicarske Konfederacije u nastupnom posjetu PGŽ i Gradu Rijeci

Župan Zlatko Komadina i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan primili su u nastupni posjet veleposlanika Švicarske Konfederacije Nj. E. Ursa Hammera u čijoj je pratnji bila i počasna konzulica Švicarske Draženka Moll.

Veleposlaniku Hammeru ukratko su predstavili profili Rijeke i Primorsko-goranske županije te su tom prigodom istaknuli dobru i kvalitetnu suradnju sa švicarskim partnerima. No, složili su se da prostor za daljnji razvoj suradnje, prvenstveno gospodarske, svakako postoji.

Akreditiran u Republici Hrvatskoj u kolovozu 2022. godine, veleposlanik Hammer je diplomat s bogatim iskustvom koji je prilikom prijema istaknuo da Hrvatska i Švicarska imaju skromnu međusobnu robnu razmjenu u kojoj je izvoz iz Hrvatske čak i veći no što je uvoz u Hrvatsku.

Uz povećanje ekonomske razmjene među dvjema zemljama, veleposlanik je istaknuo i posebnu pažnju koju u svom mandatu planira posvetiti razvoju znanstvene i akademske suradnje, pogotovo sa Sveučilištem u Rijeci.

Zamjenica gradonačelnika, govoreći o značajnim prometnim investicijama na području Rijeke koje će podignuti ekonomsku aktivnost grada i čitave zemlje, istaknula je i sličnosti sa Švicarskom. Multikulturna i multietnička zemlja koja je uvijek bila otvorena, poput Rijeke, pokazuje kako su različitosti bogatstvo, istaknula je Krpan te pozvala veleposlanika Hammera na obilazak netom otvorene izložbe švicarske umjetnice Talaye Schmid u MMSU-u u Art-kvartu Benčić.

Župan Komadina je zahvalio veleposlaniku i švicarskoj Vladi na financijskoj pomoći koju je pružila Hrvatskoj, a pogotovo na ulaganju u mrežu vodoopskrbe, odvodnje i otpadnih voda na području Gorskog kotara.

Naime, Švicarska Konfederacija uspostavila je 2006. godine Financijski mehanizam doprinosa procesu proširenja Europske unije koji je usmjeren na nove države članice EU i predstavlja izraz švicarske solidarnosti s Europom u preuzimanju dijela tereta vezano uz aktivnosti koje se poduzimaju u cilju smanjivanja ekonomskih i socijalnih nejednakosti na području Europske unije.

U razdoblju od 2014. do 2024. godine za Republiku Hrvatsku Švicarska je osigurala sredstva u iznosu od 45.000.000 CHF (otprilike 45,8 mil. EUR). Na području Primorsko-goranske županije uložena su sredstva u tri projekta: Vodoopskrba i odvodnja općine Brod Moravice, Vodoopskrba i otpadne vode grada Delnica, Vodoopskrba i otpadne vode općine Fužine. Od ukupno planiranih 192 milijuna kuna ulaganja u vodoopskrbu i vodozaštitu Gorskog kotara, 85 posto toga iznosa, odnosno 177 milijuna kuna (21,5 milijuna CHF), osigurano je darovnicom Vlade Švicarske Konfederacije.

U jesen 2022. godine potpisan je i Okvirni sporazum za provedbu novog, drugog švicarskog doprinosa u području kohezije za Hrvatsku. Ukupan iznos druge darovnice je 45,7 milijuna franaka namijenjenih Hrvatskoj, od čega je znatan dio namijenjen Gorskom kotaru. Drugom darovnicom od oko 21,5 milijuna švicarskih franaka financirat će se nastavak uređenja odvodnje i vodoopskrbe u Gorskom kotaru, a radovi će započeti nakon izrade studije o potrebama te ishodovanju svih dozvola i provedbe javnih natječaja, dok se dovršetak očekuje do 2029. godine.

Veleposlanik Hammer je istaknuo da program švicarsko-hrvatske suradnje želi dodatno ojačati suradnju dviju zemalja kroz razmjenu iskustava, znanja i vrijednosti te se vjeruje da će i na područjima istraživanja i inovacija, palijativne skrbi i civilnog društva također biti uspješnih projekata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari