DANI NORVEŠKE U RIJECI

Galerija | Veleposlanstvo Kraljevine Norveške doniralo knjige Henrika Ibsena riječkim gimnazijama

Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin primile su u posjet zamjenika veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Helgea Kloumana Marstrandera i počasnu konzulicu Kraljevine Norveške u Rijeci Loredanu Frank Jerman.

Povod prijemu je održavanje Dana Norveške u Rijeci i primopredaja donacije knjiga „Peer Gynt“ Henrika Ibsena, prevedene na hrvatski jezik, koju su primili Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, Jane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije i Dina Linić-Učur, ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

„Možemo reći da su naši norveški prijatelji prisutni u Rijeci tijekom cijelog prosinca. Prezentirat će svoju kulturu i gastronomiju kroz niz događanja kao što su filmovi za djecu i kvizovi, a Dječja kuća im je svojevrsna baza. Unatoč velikoj razlici u razvijenosti i veličini, ove aktivnosti na neki način spajaju naše dvije zemlje, a najveća je poveznica – more. Ono nas povezuje kroz brodogradnju, pomorstvo i gastronomiju. Današnja donacija je jedna lijepa gesta veleposlanstva na kojoj smo zahvalni“, izjavila je zamjenica župana Medarić.

„Nadamo se osnažiti međusobne veze kroz gotovo svakodnevnu prisutnost u Rijeci tijekom prosinca. Imamo zajednički interes u razvoju sektora pomorstva, ali i u predstavljanju norveške kulture. Primjerice, poput današnje donacije djela Henrika Ibsena „Peer Gynt“, kvizove, filmske večeri, a glavnina aktivnosti se odvija u Dječjoj kući. Kada govorimo o konkretnoj suradnji, nadamo se da će norveške tvrtke biti prisutne u riječkoj luci“, kazao je zamjenik veleposlanika Klouman Marstrander.

Resorna pročelnica Edita Stilin pridružila se zahvalama Veleposlanstvu i mogućnosti da se riječki srednjoškolci podrobnije upoznaju s djelima autora koji je šest puta bio nominiran za Nobelovu nagradu.

Ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich kazala je kako donirano djelo nije u obveznoj literaturi školskoga kurikuluma, za razliku od „Nore – Lutkine kuće“. Dio razloga leži u tome što do sada nije bilo adekvatnih prijevoda upravo tog norveškog djela koji ima poseban identitet, a ova donacija će obogatiti naše knjižnice, zaključila je Sclaunich.

Dani Norveške u Rijeci održavaju se od 5. do 20. prosinca, a u okviru kojih se održavaju brojna događanja u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom te različitim nevladinim organizacijama i pojedincima.

Henrik Johan Ibsen norveški je književnik koji je svojim stvaralaštvom imao veliki utjecaj na modernu dramu. Pisao je psihološke drame i društveno-kritičke komade koji su prokrčili put naturalističkom stilu u drami, analizirajući moralne probleme. „Peer Gynt“ je drama u pet činova napisana 1867. godine, kada je i izdana. Smatra se vodećim književnim uratkom norveške literature u kojem je životna krilatica glavnoga junaka, Peera Gynta, „snađi se na bilo koji način“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari