VELIKO FINALE RIJEČKOG KARNEVALA U nedjelju na Korzu 10.400 maškara u 110 karnevalskih grupa!

Ukupna zarada Karnevala na riječkom području kreće se oko 10 milijuna kuna dok su ulaganja oko dva milijuna kuna – stoga je jasna i gospodarska korist ove manifestacije, rečeno je na završnoj press konferenciji Rječkog karnevala 2017.

Nakon mjesec i pol dana karnevalskih zabava, koncerata, pjesme i plesa, sportskih, gastronomskih, humanitarnih događanja… Riječki karneval 2017. kulminirat će 26. veljače na Međunarodnoj karnevalskoj povorci. Riječko je Korzo definitivno najbolje mjesto za biti u nedjelju, a broj od preko 10.400 sudionika u 110 karnevalskih grupa obećava sate i sate zabave. Što nas sve očekuje u posljednjem karnevalskom vikendu najavljeno je na konferenciji za medije.

„Bliži se još jedna, 34. po redu Međunarodna povorka Riječkog karnevala i siguran sam da će i ove godine okupiti brojnu publiku koju će zabavljati više od sto karnevalskih grupa s oko 10 tisuća maškara“, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te se osvrnuo i na gospodarske aspekte Karnevala.

Obersnel: Značajna zarada

„Uz zabavu, veselje i ugodna druženja Riječki karneval donosi i značajnu zaradu, naravno prvenstveno uslužnim djelatnostima. Tako u vikendu Međunarodne povorke ugostiteljski objekti ostvare oko 1,5 milijuna kuna veći promet od uobičajenog u tom periodu, a odlična je i popunjenost smještajnih kapaciteta u Rijeci i okolici. Ukupna zarada Karnevala na riječkom području kreće se oko 10 milijuna kuna dok ulaganja oko dva milijuna kuna stoga je jasna i gospodarska korist ove manifestacije – naglasio je gradonačelnik pozvavši sve koji žele i mogu da se pridruže nedjeljenoj zabavi.“

18. Karnevalski bal

Obersnel je dodao i kako nas u ovom finalnom vikendu Karnevala očekuje tradicionalni, sada već 18. po redu Karnevalski bal, 12. humanitarnog karaktera. „Ove ćemo godine sredstva prikupljati za Udrugu osoba s mišićnom distrofijom Primorsko goranske županije, gdje će prikupljena sredstva služiti za nabavku potrebne medicinske opreme za pomoć članovima Udruge. Do sada je na humanitarnim balovima sakupljeno nešto više od milijun kuna. Vjerujemo da ćemo i ovaj put uspjeti sakupiti dovoljno sredstava za ostvarenje cilja. Naime, odaziv naših uzvanika je velik, pa će tako Guvernerova palača u subotu ugostiti oko 300 uzvanika“ poručio je gradonačelnik.

Predstavnica suorganizatora Humanitarnog karnevalskog bala, predsjednica – elect, Rotary kluba Rijeka – sv. Vid Lidija Nikočević nadovezala se na gradonačelnika:

„Rotary Club Rijeka – Sveti Vid već duži niz godina partner je Gradu Rijeci u ovoj hvalevrijednoj akciji, Humanitarnom karnevalskom balu. Razlog našeg postojanja kao Rotarijanaca je upravo ovakva humanitarna aktivnost te nas mogućnost da i mi pridonesemo ispunjava ponosom i zadovoljstvom. Zahvaljujemo se Gradu što nas je prepoznao kao partnera u ovom projektu te se nadamo još mnogim ovako kvalitetnim humanitarnim aktivnostima koje će unaprijediti kvalitetu života u našoj zajednici.“

U programu 74 alegorijska kola

Što su sve grupe iz Rijeke, njene bliže i dalje okolice, Hrvatske i inozemstva smislile od posljednjeg Karnevala, što ih je inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo da komentiraju kroz duhovite alegorije… vidjet ćemo u velikoj povorci koja u nedjelju 26. veljače kreće u 12, a završava oko 20 sati.

Sve bitne detalje oko Međunarodne karnevalske povorke predstavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Povorku čini preko 10.400 sudionika u 110 grupa sa 74 alegorijskih kola, a prije samog početka publiku će na Korzu zabavljati Prve riječke mažoretkinje.

Uvijek rado primljeni gosti iz inozemstva nam ove godine dolaze u 8 grupa i to iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Pobrežje – Ptuj), Crne Gore (Herceg Novi), Srbije (Vrnjačka Banja), uz mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG „Par-Nepar“ s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske. Tu je i 16 grupa iz cijele Hrvatske, a posebna zahvala ide Primorsko-goranskoj županiji na sufinanciranju prijevoza grupa iz naše županije, što je uvelike olakšalo organizaciju.

Voditelji na 6 pozornica

Karnevalske grupe će duž trase najavljivati voditelji na 6 pozornica: Jadranka Čubrić i Lucio Slama u ulici Ivana Zajca, Ernest Marinković i Neno Pavinčić na Jelačićevom trgu, Ivica Nikolac i Robert Ivanović u Scarpinoj ulici, Josip Krmpotić i Robert Ferlin u prvoj smjeni te Irena Grdinić i Mario Lipovšek u drugoj smjeni na pozornici na Korzu, Sanda Radiković i Denis Brižić na Trgu Republike Hrvatske te Valerio Benčić – Vale i Tomislav Škulj – Tommy DJ na Jadranskom trgu.

Nakon prolaska i posljednje grupe, tradicionalno spektakularnih Halubajskih zvončara, slijedi paljenje pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri i nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Ex port Delti gdje će okupljene zabavljati grupa Brevis i Duo Pegla te gosti iznenađenja te na pozornici na Korzu Trio Cukar i kafe.

Iako je ona nešto što se jednostavno mora vidjeti uživo, povorku će biti moguće pratiti i iz topline vlastitog doma putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri, na mrežnim stranicama Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr, na YouTube kanalu ili na portalu dnevnik.hr te u programu HR Radio Rijeke.

Nakon završetka povorke, snimka će se ponovno moći pogledati na stranici Karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri moći će se pogledati u dva dijela – u subotu 4. ožujka oko 10.15 sati te drugi dio u nedjelju 5. ožujka oko 9.30 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 32 stranice u Novome listu u ponedjeljak 27. veljače.

Ostali karnevalski programi

Meštar Toni i Kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović najavili su i sve ostale programe koji nas očekuju u posljednjem karnevalskom vikendu u Rijeci. Pod maskama će se plesati i pjevati na Pašcu, u Zajednici Talijana Circolo te dva dana za redom u caffe baru Iskra na humanitarnom Čiket karaoke i pidžama partyju.

Plesno će biti i u Tower Centeru Rijeka na „Dance step“ plesnom natjecanju te na velikom Carnival DJ Sessionu u Ex port Delti uz ovogodišnju DJ zvijezdu Stefana Noferinija.

U subotu prije Međunarodne povorke već se tradicionalno kuhaju humanitarne jota i maneštra na Korzu, a nakon velikog finala ostaje još samo Pusni pondejak va Zamete, dan nakon toga pusni ophod Krimejskih feštara te na samom kraju priče suđenje i paljenje pusta na više lokacija u gradu.

„Nasmiješena lica Riječkog karnevala“

Kao šlag na torti svih karnevalskih zabava, kroz cijeli ožujak trajati će još jedna u nizu humanitarnih akcija Riječkog karnevala, izložba fotografija „Nasmiješena lica Riječkog karnevala“ Foto studija Kurti. Prodajna izložba fotografija moći će se pogledati od 1. do 9. ožujka na velikim panoima na Korzu te kroz cijeli mjesec u Foto studiju Kurti i na internetskoj stranici www.fotokurti.com.

Sva sredstva od prodaje fotografija ove su godine namijenjena Udruzi „Veliko srce malom srcu“, detaljne informacije o načinu plaćanja i preuzimanju fotografija bit će objavljene na stranici www.fotokurti.com, a uplatnice će se moći naći u svim poslovnicama Foto studija Kurti te u Turističkom informativnom centru na Korzu.

Svi programi i detalji mogu se naći na stranicama www.rijecki-karneval.hr.

Evo i popisa svih grupa:

49. Pusno društvo Kurent – Gerovo – Gerovski mornati (110)

Pokrovitelji

Konferenciji za medije su prisustvovali i predstavnici pokrovitelja Riječkog karnevala – Erste banke, INA-e, i Jadrolinije. Erste&Steiermärksiche Bank d.d. (Erste banka) i ove godine podržava organizaciju Riječkog karnevala. Četrnaestu godinu zaredom je generalni pokrovitelj Međunarodne karnevalske povorke, te također i generalni pokrovitelj Dječje karnevalske povorke, Izbora Kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada.

”Erste banka prepoznaje karneval, ne samo kao važnu multikulturalnu manifestaciju, koja radošću i veseljem povezuje sve svoje sudionike, nego i kao prepoznatljiv turistički brand Grada, koji bitno doprinosi pozicioniranju Rijeke kao urbanog odredišta vrijednog dolaska i boravka. Naime, karneval doprinosi turističkoj promotivnoj prepoznatljivosti Rijeke i regije, a što doprinosi unapređenju usluga i svih ostalih vezanih aktivnosti vezanih za turizam regije.“ naglasila je Tatjana Sundać, direktorica Regionalne direkcije Rijeka.

Pored podrške Riječkom karnevalu, Erste banka, u sklopu svojih donatorskih i sponzorskih aktivnosti, tradicionalno podržava i druge projekte u organizaciji Grada Rijeke. Tako će ove godine podržati i sportsku manifestaciju Homo si teć, Međunarodni festival malih scena, regatu Fiumanka te Vaterpolo Klub Primorje Erste banka, za što je Banka izdvojila nešto više od 2,1 milijun kuna.

Član uprave INA-e d.d. Ivan Krešić izjavio je: „INA je oduvijek podržavala projekte od značaja za riječku lokalnu zajednicu, a sigurno se svi slažemo kako je Karneval sa svojim bogatim programom i popratnim sadržajima jedan od tih hvalevrijednih projekata. Glas o Rijeci pronio je diljem svijeta, što se jasno vidi na prepunim riječkim ulicama u ovo karnevalsko vrijeme. INA se i ove godine aktivno uključila u podršku riječkom Karnevalu kroz sponzorstvo Humanitarnog karnevalskog bala. Pri tome nam je iznimno važna njegova prepoznatljiva humanitarna dimenzija i svrha zahvaljujući kojoj svake godine pomaže osjetljivim skupinama u Gradu Rijeci i okolici.”

„Riječki karneval je najveća turistička manifestacija u gradu Rijeci. Jadrolinija je partner ovoj važnoj manifestaciji iz razloga što pomažući ovakvim manifestacijama povećavamo i kretanje ljudi i vozila izvan turističke sezone, što nam je jedan od bitnih elemenata na kojima Jadrolinija aktivno radi zadnjih godina. Još jednom zahvaljujemo i Gradu i Turističkoj zajednici grada Rijeke na organizaciji ove velike manifestacije, a svim sudionicima i gledateljima želimo dobru zabavu i puno veselja“ izjavio je član Uprave Jadrolinije Marko Čičin – Šain.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari