VELIKO SRCE I VELIKI NEREDI: Ove godine će se proslava u Rijeci pamtiti po dosad neviđenim incidentima

Foto: Riječanin

Ravnatelj je rekao kako se ispričava građanima Rijeke te kako je u tijeku i suradnja škole s MUP-om vezano za otkrivanje neposrednih počinitelja

Riječki su maturanti ove godine pokazali veliko srce. Treću godinu budući dizajneri unutrašnje arhitekture Građevinske tehničke škole pekli su palačinke na Korzu, a prikupljena sredstva donirat će udruzi Portić.

Prikupljale su se i namirnice za Socijalnu samoposlug,u pa su tako učenici Prve riječke hrvatske gimnazije na Maturijadu stigli bez brašna, a ova će generacija maturanata ostati zapamćena i po rekordnom odazivu akciji dobrovoljnog darivanja krvi, jer učenici 13 škola prikupili su čak 101 dozu krvi. (OVDJE)

Međutim, umjesto po humanosti, ovogodišnja će proslava mature ostati zapamćena po dosad u Rijeci neviđenom devijantnom ponašanju maturanata u režiji nekolicine slavljenika koji su uspjeli defileom po Korzu uz povike ‘Za dom spremni’ i ‘Ajmo, ajmo, ustaše’ te paljenjem velike količine baklji i dimnih bombi zaviti Korzo u crno i zasjeniti sve ono dobro što su njihovi kolege uoči proslave učinili, piše Novi list.

Zastrašujući prizor horde u crnim majicama koja skandirajući prolazi riječkom šetnicom režirali su učenici Pomorske škole Bakar te time Rijeku ove godine svrstali u sam vrh liste najgore norijade u Hrvatskoj. Kulminacija devijantnog ponašanja bila je oskvrnuće Spomenika oslobođenja na Delti ustaškim i drugim fašističkim simbolima. (OVDJE)

Iako su simboli brzom reakcijom komunalnih redara odmah uklonjeni, slika spomenika, kao i potpuno crnog Korza, vrlo brzo se proširila društvenim mrežama i medijima, a osude ponašanja maturanata počele su pljuštati sa svih strana. (OVDJE)

Ponašanje budućih pomoraca neugodno je iznenadilo i samu Pomorsku školu Bakar, jer kako navodi ravnatelj Gordan Papeš, jutro uz druženje i roštilj u Bakru prošlo je bez ikakvih incidenata. Ravnatelj tvrdi kako su učenici ranije upozoreni na kulturu ponašanja u krugu škole, a kasnije i u Rijeci te kako su autobusi kojima su krenuli u Rijeku imali unaprijed dogovorenu policijsku pratnju.

“Dio učenika je po dolasku na Korzo, ponesen atmosferom, pokazao neprimjereno ponašanje paleći baklje koje su nabavili kao navijačke rekvizite, znajući da je njihova uporaba nedopuštena. Prema snimkama koje smo vidjeli, dio maturanata je izvikivao parole neprimjerenog sadržaja. Duboko žalimo zbog toga, budući da smo zajednički s njihovim roditeljima, četiri godine ulagali napore da ih odgojimo i pripremimo za zahtjevno svjetsko tržište rada koje zahtijeva maksimalnu toleranciju prema svima i gdje nema mjesta netrpeljivosti po biloj kojoj osnovi. Žao nam je što su učenici podlegli atmosferi i iskoristili trenutak, misleći da time osvajaju neke slobode za koje izgleda smatraju da su bili zakinuti”, kazao je ravnatelj i napomenuo kako će na sjednicama Razrednih vijeća preispitati prijedloge za pohvale i nagrade učenicima.

Dodao je kako se ispričava građanima Rijeke te kako je u tijeku i suradnja škole s MUP-om vezano za otkrivanje neposrednih počinitelja.

No, i bez neprimjerenog skandiranja, grafita i baklji te dimnih bombi proslava maturanata svake godine izaziva negodovanje sugrađana. Kilogrami rasutog brašna, jaja, octa, kečapa, raznih boja i ulja te potoci alkohola i neorganizirano bauljanje centrom Rijeke malo tko smatra simpatičnim. Upravo kako bi tome stali na kraj, i Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka imali su već cijeli niz pokušaja organiziranja smislene i kulturne proslave, ali svaki od tih pokušaja bio je bezuspješan.

Sva ta iskustva pokazala su, kaže pročelnica Upravog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin, da je trošiti sredstva na nešto što je unaprijed osuđeno na propast, suludo.

Lopticu odgovornosti Stilin prebacuje na škole i ravnatelje jer oni, kaže, moraju početi utjecati na učenike već na početku školske godine, a ukoliko su uspjele ove godine animirati velik broj maturanata za akciju dobrovoljnog darivanja krvi, onda ih mogu potaknuti i na primjerenije ponašanje, piše Novi list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari