STIŽE SEZONA, POOŠTRENA KONTROLA? Kazna za ostavljanje pseće „kakice“ u gradu – 500 kuna

Foto: Ilustracija Facebook)

Ukoliko se kazna plati komunalnom redaru na licu mjesta ili u roku tri dana od primitka uplatnice „u ruke“, iznos koji se plaća je 250 kuna

Riječani, stiže turistička sezona, i čini se kako su aktivnosti komunalnog redarstva pojačane, a to se posebno odnosi i na kontrolu nesavjesnih vlasnika pasa koji ne čiste „kakicu“ za svojim ljubimcima.

Kazna za tako nešto nije mala – ako vas komunalni redar – odnosno vašeg ljubimca – uhvati na (prirodnom) nedjelu a vi ne poduzmete odgovarajuće korake nakon toga, komunalni redar ima dužnost i pravo uručiti vam kaznu u iznosu od 500 kuna. Ukoliko kaznu platite na licu mjesta ili roku tri dana od uručenja uplatnice , iznos se prepolovljuje na 250 kuna.

Mnogi građani a posebno vlasnici kućnih ljubimaca ljuti su zbog ovih odredbi, no kada znmo da u gradu Rijeci prema procjenama ima gotovo 8.000 (registriranih – cijepljenih i čipiranih) pasa koje vlasnici šeću širom grada, nekako ima smisla odredba o vlasnikovoj brizi za pseće govance.

O iznosu kazne može se raspravljati, no reda mora biti, zar ne?

Stoga, uoči početka turističke sezone, vlasnici ljubimaca budite oprezniji i savjesniji, jer komunalni redar je možda baš tu, iz ugla….

Foto: Andrea P./NREF

Komunalni propisi

Grad Rijeka je donio niz komunalnih propisa koji su objedinjeni u Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca a izgradila je i mnoge parkova za pse.

Direkcija za komunalno redarstvo preklani je zbog puštanja pasa bez povodca na javnu površinu izdala sedam kazni. Istovremeno se za isti prekršaj izdala 175 mjera upozorenja, od toga 151 mjera bila je u usmenom obliku, a 24 u pismenome. Kada je riječ o nečišćenju iza psa, izdano je lani samo 22 mjere upozorenja. Od toga je 17 bilo usmeno, a pet pismenih upozorenja.

Inače, komunalni redar nema ovlasti prikupljati osobne podatke od građana bez njihovog pristanka. Stoga pojedini građani svjesno odbijaju bilo kakvu suradnju kada ih se zatekne u počinjenju prekršaja. Bez osobnih podataka nije moguće ni izdati kaznu. Pa se u takvim slučajevima čak traži i pomoć policije!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views