ZANIMLJIVA ŠETNJA VEPRINCEM

Veprinac Ghost Tour: Štrige, kudlaci… Želite li da vas veprinačka grofica Wallsee provede starim gradom, priključite se!

Foto: visitopatija.com/Marin Ćuk Vurnek

Tijekom kolovoza dvije kostimirane interpretacijske šetnje a tu su i drugi atraktivni programi

Veprinac će tijekom ovog kolovoza postati poprište pomalo neuobičajenog programa koji se održava sada već drugu sezonu

U večernjim satima ulice veprinačkog starog grada ugostit će interpretacijsku šetnju pod nazivom Veprinac Ghost Tour. Riječ je tematskom obilasku uz kostimirane glumce koji će sudionike uvesti u magičan svijet narodnih vjerovanja Istre i Kvarnera.

Nadnaravna bića narodnog folklora

Uz licenciranu turističku vodičkinju koja će posjetitelje provesti gradom u ulozi veprinačke grofice Ane Wallsee, kostimirani će glumci na raznim punktovima utjeloviti nadnaravna bića narodnog folklora kao što su štrige, kudlaci i more te će u interakciji s publikom na jednu večer oživjeti mistični imaginarij narodne predaje.

Tko su bile more i kako se od njih moglo obraniti? Odakle potječu mračne priče vezane za kudlake, mrtvace koji ne miruju u svom grobu? Kakve su sve recepte spremale liburnijske vještice i kakve su riječi trebale izgovoriti da bi odletjele na vrh Učke? I za kraj, zašto su se ljudi, okruženi ovakvim opasnim bićima, obraćali za pomoć mještanima koje naziva krsnicima?

Veprinac Ghost Tour u kolovozu u dva termina

Organizatori događanja – Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front te Turistička zajednica Grada Opatije – najavljuju da će se storytelling šetnja Veprinac Ghost Tour održati u kolovozu u dva navrata.

U prvom terminu, u četvrtak 17. 8., bit će izvedena na hrvatskom jeziku te će najaviti vikend Festivala fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon, dugogodišnje manifestacije koja okuplja ljubitelje fantastike, mitologije, povijesti te naprednih znanosti. U drugom će se terminu održati u petak 25. 8. u sklopu Opatijskog vremeplova Turističke zajednice Grada Opatije te će izvedba biti na engleskom jeziku.

Oba nastupa kreću u 21.30 sati kod raspela pod ulazom u veprinački stari grad.

Uzbudljivi svijet u koji su vjerovali naši stari

Posjetitelji će imati priliku na osobit način upoznati noćni Veprinac, otkriti uzbudljivi svijet u koji su vjerovali naši stari te za kraj kušati ponudu domaćih OPG-ova, baš kao i zaviriti u veprinačku Etno zbirku Kulturnog društva Leprinac.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da pridruže uzbudljivom noćnom obilasku Veprinca te urone u vrijeme kad je sve bilo moguće.

Program se odvija pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije te je sudjelovanje za posjetitelje besplatno. Premda su djeca dobrodošla, organizatori napominju kako je šetnja svojim sadržajem i trajanjem prilagođena publici starijoj od 12 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari