VINO I VRUJA

Video | 5000 BUTELJA! U ikarsku vruju po sedmi put potopljene butelje vrhunskih vina

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U ikarsku su se vruju po sedmi put potopile butelje vrhunskih vina, njih čak 5000 koje će na dubini od 20 metara sazrijevati godinu dana

No, prije toga 3000 butelja potopljeno lani ikarski su barkajoli izvukli van. Sve su to vina renomiranih vinara.

“Iločki podrumi su tuka, Marko Miklaušić Popovača, iz Istre je Kabola Prelac, Fuktar Ferenac. I onda 4-5 je tuka domaćih Kastavci i oni ko delaju i oni ki delaju malo vina, međutim ča je interesantno da smo lani prvi put stavljali va more vino s Burgerlanda”, ističe Vjekoslav Zahej, predsjednik udruge Ikarski barkajoli za Kanal RI.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: MLADEN SRIĆA
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Tako su i vina Gradiščanskih Hrvata našla svoje mjesto u ikarskoj vruji.

“Lani sam potopio oko 50 boca ali uglavom su to bila crna vina. Ovo ljeto sam mislio da ću pokusiti moj grune – to je kao zeleni silvanac, autohtona sorta Austrije i Sauvignon. I Malvazije sam imao malo nešto”, kaže Mate Klikovich, vinar iz Austrije.

Dolazak ovog vinara mogao bi potaknuti i druge austrijske vinare na dolazak.

“Ja mislim da će to bit dobra reklama i more bit da to bude poticaj da više gradišćanskih Hrvata drugo letu isto bude sudjelovao”, nada se Mate Klikovich.

Ovaj prirodni podrum za sazrijevanje vina, zanimljiv je bio i jednom istarskom vinaru.

“Mi smo prošle godine prvi puta stavili naša vina. Stavili smo 2 tipologije, 3 godišta tako da ove godine prvi put vadimo i stvarno željno iščekujemo rezultat tega odmatanja našeg vina”, pripovijeda vinar Josip Vorić.

Ikarska vruja je idealno mjesto za zrenje vina, kaže nam ovaj istarski vinar.

“Ima konstantnu temperaturu, ima mrak tako da lipje mu ne bi smjelo bit nigdje drugdje”, ističe Josip Vorić.

Brojni gosti koji su se našli na ikarskoj rivi o ovakvim manifestacijama imaju samo riječi hvale.

“Odlično, sviđa mi se, nisam još čula za to!”, kaže Dina iz Beča.

“Divno je stvarno, puno smo naučili. Treba samo nek priča prethodno da se čuje kako zašto zbog čega”, primjećuje Nataša iz Beograda.

Vino odležano godinu dana u moru ima veću svježinu nego ono koje je bilo u podrumu, kazao je vlasnik Iločkih podruma koji je lani svoja vina spustio u ovaj prirodni podrum.

“Graševina 2011. godina je potopljena, to je taj kavez, a ove godine smo potopili Graševinun 2020. 210 boca chardone 2020. i Traminac 2020. isto 210 boca premijum kvalitete”, ističe Juraj Mihaljević, predstavnik Iločkih podruma.

Ove će se boce naći na stolovima diljem Hrvatske, Kanade i Japana po cijeni od 1170 kuna za hrvatsko i 200 eura za strano tržište, zaključak je današnje priče ekipe Kanala RI iz Ike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari