ALARMANTNO: U riječkoj bolnici nedostaje najmanje 100 medicinskih sestara!?

Foto: Ilustracija

Alarmantno upozorenje sindikata riječkog KBC-a. nedostaje im 100 medicinskih sestara! Natječaji se raspisuju ali kvalitetnih kandidatkinja – nema…

I sve to zbog loših uvjeta i niskih plaća. Medicinske sestre naime često rade bez potrebnog odmora a iako su odgovorne za ljudske živote u prosjeku su plaćene samo 5.000 kuna…

One su temelj svake bolnice. Uz svoju stručnost redovito se ističu i po ljudskosti.

“To je najvažnije što može biti, jer one vam pomažu da prebrodite one teške trenutke, jer tko god dođe ovdje nije došao iz zabave”, kaže pacijent Mirko Grbac.

Zbog niskih plaća, kažu, nema dovoljno sestara. Prošlih godina postojale su zabrane za zapošljavanje medicinskih sestara. Sada je problem što ih se na natječaje ne javlja dovoljno.

“Ja osobno se osjećam na neki način odgovorno za ono što mi kao ustanova možemo učiniti, ali na neke stvari ne mogu utjecati apsolutno i to je ono što frustrira, a zapravo ne mogu utjecati na situaciju koja je globalna vezano za sestrinstvo”, kaže Snježana Juričić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Liječnici se slažu da sestrama treba ponuditi bolje uvjete.

“Prihvaćaju bolesnika, one rade njegu bolesnika, nakon terapije koju mi ordiniramo, one dijele tu terapiju, nadgledaju terapiju. Dakle, cijeli proces bolničkog liječenja je nezamisliv bez sestara”, kaže Branka Sinčić, voditeljica Odjela za bolesti probavnog trakta KBC-a Rijeka.

“Ako KBC Rijeka ima problema s medicinskim sestrama ili liječnicima, to znači da ravnatelj te ustanove loše upravlja kadrovskom strukturom, jer vi ne možete čekati da vam se neki problem u kadrovima javi pa ćete onda to rješavati, jer vi nećete dobiti doktora preko noći”, kaže Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Plazonić je jedan od najboljih riječkih intervencijskih kardiologa, a radni je vijek proveo u riječkom KBC-u. Ravnatelj odgovara da problema nema.

“Na današnji dan zaposleno 1273 sestre. Pitanje je standarda, što bi bilo više sestara, to bi naravno standard i usluga bili bolji. Međutim, mi se držimo kontinuirano istog broja i sve sestre koje nam odu nadomještamo novima, praktički nikakvih razlika u brojkama nije bilo u zadnjih pet godina”, kaže Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Nedovoljno – poručuju predstavnici sindikata. Smatraju da crveni alarm već svijetli…

“Nedostaje nam 100 medicinskih sestara u stalnom radnom odnosu”

Radmila Belobrajić Čehut, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske, za RTL Danas otkrila je koji su to zahtjevi medicinskih sestara.

“Nemojmo se zavaravati da je nedostatak medicinskih sestara isključivo problem riječkog KBC-a. Nedostatak je prisutan u svim zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, samo nema hrabrosti da se o tome progovori.”

“Zahtijevamo da se povećaju plaće, one su izuzetno niske, kreću se oko 5000 kuna. Naš je prijedlog da se uvećaju koeficijenti složenosti poslova u zdravstvu za najmanje 25 posto, da naša sestra u startu ima 1000 eura plaće.

Komentirala je izjavu ravnatelja riječkog KBC-a koji kaže da problema nema te da trenutno imaju u radnom odnosu 1273 medicinske sestre.

“Ravnatelj je ubrojio u te sestre i one koje rade na određeno. Mi imamo 1200 sestara u stalnom radnom odnosu i još 70 sestara koje mijenjaju zaposlenike na bolovanju. Mi dnevno imamo 100 sestara na bolovanju. Da bi mogli normalno funkcionirati, da bi mogli konzumirati turnuse onako kako je predviđeno granskim kolektivnim ugovorom, nama nedostaje 100 sestara za stalni radni odnos. Da je tako, je i nagovještaj raspisivanja natječaj za 10-ak dana za 40 sestara u stalni radni odnos. Mi smo sada zatvorili jedan natječaj, na 15 mjesta javilo se šest sestara, a sad sam dobila informaciju da su tri već u startu odustale.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU!

Vijesti.hr
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari