ANKETA: VIII. jedinica ostaje tradicionalo ‘lijeva’, Narodna koalicija prelazi u vodstvo

Objavljujemo rezultate ekskluzivne RTL-ove ankete koju provodi Promocija plus. Donosimo rezultate za VIII. izbornu jedinicu, koja obuhvaća Istru, Rijeku i Kvarner

Na birališta će u rujnu sigurno ili vjerojatno 58 posto ispitanika. Najviše će izići kako bi glasovali za SDP-ovu Narodnu koaliciju – više od 35 posto.

graf1

Slijedi ovdje uvijek jaka koalicija IDS-a. Nešto manje od njih osvaja HDZ koji na listi ponovno ima predstavnika HRAST-a. Most stoji nešto bolje od Živog zida, prelazi prag i ulazi u igru, no ponovno u postocima imaju dvostruko manje nego u studenom. Koalicija oko Ivana Vilibora Sinčića je jako blizu praga.

graf2

SDP-ova Narodna koalicija osvaja sedam mandata, IDS tri, baš kao i HDZ, dok jedan mandat osvaja Most.

Na listama nema značajnih promjena, a i mandati su se rasporedili identično kao tada. Kad govorimo o SDP-ovoj koaliciji, Željko Jovanović ostaje nositelj, no u koaliciji više nisu Laburisti, pa tako ni Nansi Tireli koja je lani u ovoj izbornoj jedinici ušla u Sabor.

Koalicija IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku nudi sličan tim, nema, doduše, bivšeg ministra turizma Darka Lorencina. A još uvijek aktualni Anton Kliman je s prošlogodišnjeg drugog mjesta na HDZ-ovoj listi sada posljednji. Ivan Kirin lani je kao član HSP-a Ante Starčević na listi Domoljubne koalicije preferencijalnim glasovima došao u Sabor, tada je bio 7., sada je 4.

graf3

Na listi Mosta prva je ponovno Ines Strenja Linić, koja je lani dobila gotovo 4.000 preferencijalnih glasova.
I nakon četvrte obrađene izborne jedinice 56 zastupnika već je u našoj sabornici. SDP-ova koalicija prelazi u vodstvo, blizu je HDZ, a mjesta zasada imaju i Most, IDS i Bandićeva stranka.

graf4

Na karti je potpuno izjednačenje. Dvije plave HDZ-ove izborne jedinice i dvije crvene SDP-ove, a u nedjelju bojimo IV. slavonsku izbornu jedinicu.

I za kraj, koga u VIII. izbornoj jedinici žele za premijera. Zoran Milanović očekivano je prvi odabir, slijedi Andrej Plenković s istim postotkom kao što uživa i stranka, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je treći, a Božu Petrova bira 5 posto ispitanika.

Damira Gregoret

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari