MALI GENIJALCI

BRAVO! Riječanin Borna Čizmarević (14) osvojio brončanu medalju na informatičkoj olimpijadi

Hrvatska juniorska informatička reprezentacija osvojila broncu na Europskoj olimpijadi. U timu je bio i Riječanin Borna Čizmarević!

Na 5. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi koja se održala u organizaciji Rumunjske uz online sudjelovanje svih zemalja, hrvatska juniorska informatička reprezentacija u konkurenciji 107 natjecatelja iz 30 zemalja osvojila je 4 brončane medalje, jednu od njih i 14-godišnji Borna Čizmarević iz Rijeke, donosi Kanal RI.

“Dva su dana na kojima se rješavaju zadatci, u svakom danu su tri zadatka, svi su iz programiranja jezicima… Olimpijada je puno teža od državnog jer su zadatci na većem nivou i traži se više znanja. Postoje različite tehnike rješavanja zadataka…”, pojašnjava Borna Čizmarević.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: DOLORES VLAHOV PAULIĆ
Snimateljica: ROBERTA DEŠKOVIĆ
Montažerka: ESTA DEŠPOJA

Hrvatsku je na ovom natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika osnovnih škola. Uz Bornu, iz zagrebačkih škola Karlo Brčić, Luka Duplančić i Fran Škarica, a oni su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima, a sudjelovali su iz zagrebačke XV.gimnazije.

“U Dom mladih dolazim od 5. razreda, pripremao sam se uglavnom ovdje, kući, u školi i u Savezu informatičara”, pojašnjava Borna.

Borna je ljeto proveo uglavnom u pripremi za natjecanje po nekoliko sati. No to za njega nije bio problem jer ga programiranje i matematika vesele te se vođen time upisao ove godine Gimnaziju Andrije Mohorovičića u Rijeci.

“Nalazim se da sam sigurno dio njegovog uspjeha ali i zajednički rad njegove prof. informatike i roditelja koji moraju to i pratiti”, ističe Svetlana Mauhar Jurković, voditeljica informatičkih radionica u Domu mladih.

Jurković ističe da je Borna izuzetno talentiran.

“On je inače već od 5. razreda sudjelovao na natjecanjima, bio je prvi na državnom, na logo ligi je bio drugi, na otvorenom treće mjesto…”, prisjeća se Svetlana Mauhar Jurković.

“Mislim da je postigao veliki uspjeh. Svi smo ponosni, u mojoj karijeri imam sreću da imam učenike koji potiču i mene za rad. Rekla bih da je Borna vrh i mog uspijeha, bit ću malo sebična pa to i sebi pripisati, ali teško da će mi to biti ponovljivo”, dodaje Svetlana Mauhar Jurković za Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari