VELIKA INVESTICIJA

Na Rabu potpisani ugovori za rekonstrukciju luke u vrijednosti 37,3 milijuna kuna

„Na Rabu je u tijeku najveći investicijski ciklus u lučko područje u povijesti otoka vrijednosti 100 milijuna kuna“, naglasio je župan Zlatko Komadina na današnjem potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab te za projekt Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja LU Senj u uvali Stinica.

Riječ je o nastavku investicijskog ciklusa u lučku infrastrukturu Raba i jednu od najprometnijih i najvažnijih luka na otoku. Dodijeljena sredstva namijenjena su izgradnji sekundarnog zaštitnog lukobrana, te rekonstrukciji 400 metara obale od novog lukobrana do trga Varoš. Zahvatom će se umanjiti utjecaj juga i valova na akvatorij luke, zaštititi povijesnu jezgru grada od plavljenja mora te unaprijediti maritimne uvjete. Osigurat će se pristajanje brodova u svim vremenskim uvjetima čime se poboljšava prometna povezanost otoka s ostalim destinacijama.

Prva faza započela je uređenjem infrastrukture i unaprjeđenjem ribarske djelatnosti na gatu Pumpurela, dok se početak radova druge faze očekuje ove zime. Cilj je kontinuitet razvoja, a planirane projekte prezentirao je Županu ravnatelj LU Rab Nenad Debelić tijekom današnjeg posjeta Lučkoj upravi.

 „Trenutno su radovi na Lošinju, luka Cres je u predaji ovih dana, dok je na Krku u tijeku najveći investicijski ciklus od kada postoji sustav Županijskih lučkih uprava“, naveo je župan Komadina objasnivši kako je investicija u luku Rab dio cjelovitog ulaganja u Kvarnerske otoke. Pritom se zahvalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na pomoći kroz sustav EU fondova.

Sredstva za rekonstrukciju i sanaciju luke Rab osigurana su u sklopu operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ukupna vrijednost projekta je 37,3 milijuna kuna od kojih je 36,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Uz župane Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, Zlatka Komadinu i Ernesta Petrya te gradonačelnika Raba i Senja, Nikolu Grgurića i Juricu Tomljanovića, danas su potpisivanju u Rabu prisustvovali i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari