ČUDO U RIJEČKOM KBC-u! Evo detalja dosad neviđene operacije

„Posebnost ove operacije je što su ovom pacijentu 3D metodama, to znači 3D planiranjem, izradom 3D printanih vodilica učinjeni distraktori baš za njega“

Riječki liječnici ponovno su prvi u Hrvatskoj!

U KBC-u Rijeka su izveli operaciju kojom je sedamnaestogodišnjem pacijentu produljena kost donje čeljusti pomoću posebnih 3D naprava. Taj zahvat samo je dio složene terapije u koju su bili uključeni brojni multidisciplinarni stručnjaci.

Prvi u Hrvatskoj

Riječki čarobnjaci u svojoj su sali napravili ono što prije njih u nije nitko u Hrvatskoj. Pacijent od 17 godina imao je deformaciju donje čeljusti koja je bila jako pomaknuta unatrag. Uz estetski problem, teško je govorio i žvakao.

“Posebnost ove operacije je u 3D planiranju, izradom 3D printanih vodilica učinjeni distraktori baš za njeracije je što su ovom pacijentu 3D metodama”, govori za RTL Danas, predstojnik Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KBC Rijeka Robert Cerović.

Potom su mu pilili čeljust i umetnuli male naprave, distraktore, na idealna, kompjutorski određena mjesta. Dok su oni pomicali čeljust prema naprijed stvarala se nova kost.

„Znači mi smo sveukupno pomakli čeljust za 7 milimetara, a pomicala se pola milimetra na dan“, kaže Cerović.

Sve se odvija u fazama. Kada se kost proširila, distraktori su izvađeni i nastavljena je terapija ispravka zagriza. Uspjeh bi bio nemoguć bez multidisciplinarnog pristupa.

„Prije samoga zahvata planira se kako će ići cijela terapija, mora se staviti prvo fiksni ortodontski aparat, on će pripremiti zube na kvalitetan način, potom sa aparatom odlazi na kirurški zahvat i još neko vrijeme nakon zahvata, nekoliko mjeseci možda čak i do godinu dana nose aparat“, kaže Barbara Mady Maričić, specijalist ortodont.

Dvije godine usavršavanja

Riječki su stručnjaci za ovo dvije godine odlazili na usavršavanje u inozemstvo. Kada operacija krene, svaki član tima jednako je važan.

„Ovdje sve kontroliram, dakle aparat diše umjesto njega, pacijent nema svojih voljnih pokreta, nije pri svijesti, trenutačno ga ništa ne boli, mi se brinemo da njegovi vitalni parametri cijelo vrijeme budu pod kontrolom“, rekao je, anesteziolog KBC-a Rijeka Tihomir Kušić.

Još jedna operacija, nakon četiri je sata uspješno privedena kraju, a pacijent će dobiti novu kvalitetu života.

„Njih vidjeti nakon dan, dva ili recimo nakon mjesec dana je dosta velik užitak , ali i njihov osmijeh nama znači puno“, kaže specijalizant Arijan Zubović

Uz ovako uigran tim i modernu 3D tehnologiju, zahvalnih će osmjeha biti još i više.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: