Danas svi pričaju o ovome: U Rijeku došla po novi bubreg s – Kariba!

Idi na originalni članak

Uhvatila posljednje mjesto na letu da s Kariba stigne po bubreg: ‘Osjeća se dobro, uskoro ide kući’

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Riječki KBC poznat je po transplatacijama ali ova posljednja, obavljena u subotu naveče, pretvorila se u nezapamćenu utrku s vremenom.

Pacijentica koja bubreg čeka dvije i pol godine otputovala je na Karibe ali iznenada se u Eurotransplatnovoj mreži pojavio podudaran organ. Žena je od Rijeke bila udaljena 8.000 kilometara a rok za presađivanje nemilice je prolazio…

Operirana mlada žena pred kamere ne želi, ali kaže nam kako su problemi s bubrezima počeli prije sedam godina, a prije četiri mjeseca završila je na dijalizi. Spas je bila transplantacija.

„Pacijentica se osjeća dobro, nalazi su se normalizirali, sama operacija je trajala dva i pol sata“, kaže Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju KBC Rijeka.

Nije sve išlo jednostavno.

S dečkom je otputovala na Karibe, a u prošli petak oko 23 sata po našem vremenu majka joj javlja da će dobiti poziv iz riječke bolnice zbog podudarnog bubrega!

Kreće utrka s vremenom jer je udaljena osam tisuća kilometara. Ukrcava se na posljednji avion koji ima samo jedno mjesto pa s Kariba polijeće bez dečka. Leti za London, pa Veneciju odakle autom stiže u Rijeku.

„Nakon 24 sata hladne ishemije, dakle to je ono vrijeme otkad je bubreg izvađen iz organizma donora pa do kad je ugrađen u organizam primatelja odnosno do trenutka kad je puštena cirkulacija ne bi bilo dobro da prođe više od 24 sata jer su onda rezultati transplantacije puno lošiji, a i bubrezi vrlo često onda ne profunkcioniraju“, kaže Španjol.

Riječka klinika referentni je centar Ministarstva za transplantaciju bubrega.

„Ljudski gledano, naravno ovakve rijetke stvari se naravno dugo pamte pa tako ćemo i mi nju zapamtiti“, kaže Španjol.

Pacijentica će dugo pamtiti romantičan odlazak na Karibe, a još dulje povratak i transplantaciju koja znači normalan život. Na kućnu njegu ide tijekom ovoga tjedna.

Maja Brkljača

Exit mobile version