Danas svi pričaju o ovome: U Rijeku došla po novi bubreg s – Kariba!

Uhvatila posljednje mjesto na letu da s Kariba stigne po bubreg: ‘Osjeća se dobro, uskoro ide kući’

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Riječki KBC poznat je po transplatacijama ali ova posljednja, obavljena u subotu naveče, pretvorila se u nezapamćenu utrku s vremenom.

Pacijentica koja bubreg čeka dvije i pol godine otputovala je na Karibe ali iznenada se u Eurotransplatnovoj mreži pojavio podudaran organ. Žena je od Rijeke bila udaljena 8.000 kilometara a rok za presađivanje nemilice je prolazio…

Operirana mlada žena pred kamere ne želi, ali kaže nam kako su problemi s bubrezima počeli prije sedam godina, a prije četiri mjeseca završila je na dijalizi. Spas je bila transplantacija.

„Pacijentica se osjeća dobro, nalazi su se normalizirali, sama operacija je trajala dva i pol sata“, kaže Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju KBC Rijeka.

Nije sve išlo jednostavno.

S dečkom je otputovala na Karibe, a u prošli petak oko 23 sata po našem vremenu majka joj javlja da će dobiti poziv iz riječke bolnice zbog podudarnog bubrega!

Kreće utrka s vremenom jer je udaljena osam tisuća kilometara. Ukrcava se na posljednji avion koji ima samo jedno mjesto pa s Kariba polijeće bez dečka. Leti za London, pa Veneciju odakle autom stiže u Rijeku.

„Nakon 24 sata hladne ishemije, dakle to je ono vrijeme otkad je bubreg izvađen iz organizma donora pa do kad je ugrađen u organizam primatelja odnosno do trenutka kad je puštena cirkulacija ne bi bilo dobro da prođe više od 24 sata jer su onda rezultati transplantacije puno lošiji, a i bubrezi vrlo često onda ne profunkcioniraju“, kaže Španjol.

Riječka klinika referentni je centar Ministarstva za transplantaciju bubrega.

„Ljudski gledano, naravno ovakve rijetke stvari se naravno dugo pamte pa tako ćemo i mi nju zapamtiti“, kaže Španjol.

Pacijentica će dugo pamtiti romantičan odlazak na Karibe, a još dulje povratak i transplantaciju koja znači normalan život. Na kućnu njegu ide tijekom ovoga tjedna.

Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari