GRAĐANI PRIJAVLJUJU

Video | DIM IZNAD PEHLINA: Riječko komunalno redarstvo na mukama – nadležne službe “peru ruke” od problema u romskom naselju!

Foto: Čitatelj

“Je li gradonačelnik upoznat s učestalom pojavom dima koji se pojavljuje na istom mjestu na području Pehlina nekoliko puta mjesečno”, bilo je pitanje upućeno od strane gradskog vijećnika gradonačelniku Obersnelu

Član riječkog Gradskog vijeća Josip Kukuljan je postavio nekoliko pitanja vezano uz crni dim koji se pojavljuje na području Pehlina.

Zanimalo ga je, je li gradonačelnik Obersnel upoznat s učestalom pojavom dima koji se pojavljuje na istom mjestu na području Pehlina nekoliko puta mjesečno i ukoliko jets, može li objasniti o čemu se radi te je li se što riješilo po tom pitanju.

Gradonačelnik je odgovorio opsežnim opisom situacije:

“Nadležni Odjel gradske uprave za komunalni sustav, kao i ja osobno, upoznati smo s problematikom učestale pojave crnog dima na području romskog naselja na Rujevici, u neposrednoj blizini Reciklažnog dvorišta Pehlin.

S tim u vezi, Komunalno redarstvo o navedenom je u više navrata obavijestilo nadležnu Inspekciju zaštite od požara, vatrogastva i civilne zaštite, ustrojenu pri Ministarstvu unutarnjih poslova, kao i Inspekciju zaštite okoliša, koje su ujedno zamoljene da Gradu Rijeci dostave povratnu informaciju o poduzetim radnjama, koje su, nažalost, izostale.

Naime, odredbama Odluke o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru (Službene novine Primorsko – goranske županije br. 14/2002 i 15/2010) na području Primorsko-goranske županije od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru. Iznimno, na temelju pismenog zahtjeva pravne ili fizičke osobe nadležna javna vatrogasna postrojba može odobriti loženje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva.

U slučaju da loženje vatre nije prijavljeno, Policijska uprava primorsko-goranska ovlaštena je protiv počinitelja podnijeti obavezni prekršajni nalog. Propisane novčane kazne su u visini od 500,00 do 1.000,00 kuna za fizičku osobu, od 2.000,00 do 10.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno od 1.000,00 do 5.000,00 kuna za fizičku osobu obrtnika.

Nadalje, odredbom iz čl. 61 Zakona o zaštiti od požara (Narodne novine br. 92/10), propisane su kazne za osobe koje izazivaju požare. Fizička osoba koja izazove požar kažnjava se novčanom kaznom od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja propisana kazna je od 2.000,00 do 15.000,00 kuna. Kazna ta pravnu osobu koja propustom izazove požar je od 15.000,00 do 150.000,00 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi kazna je od 2.000,00 do 15.000,00 kuna.

Sukladno navedenom Zakonu, inspekcijski nadzor nad primjenom njegovih odredbi provode inspektori Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Inspekcija za vatrogastvo.

I Inspekcija zaštite okoliša u više je navrata obaviještena o onečišćenju zraka, što je posljedica štetnih emisija dima koji nastaje uslijed paljenja raznog otpada, radi dobivanja sirovina, kao što su madraci, kablovi i si. Osim kontrole koja se odnosi na onečišćenje zraka, u nadležnosti ove Inspekcije je i provjeravanje jesu li su osobe koje se bave oporabom otpada uopće registrirane za obavljanje takve djelatnosti, odnosno posjeduju li odgovarajući akt za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, a što Komunalno redarstvo nema ovlasti ispitivati. O rezultatu obavljenog nadzora Komunalno redarstvo nikada nije obaviješteno.

Suprotno tome, Inspekcija zaštite okoliša ograđuje se na način da se poziva na članak 28. stavak 1. točke 3. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, u kojemu se navodi da je jedinica lokalne samouprave dužna na svom području osigurati sprječavanje odbacivanja otpada na način suprotan Zakonu i uklanjanje tako odbačenog otpada. Upravo zbog toga Direkcija za komunalno redarstvo provodi redoviti nadzor, radi utvrđivanja postojanja odbačenog otpada, a posebno onih lokacija na kojima je prethodno evidentirano postojanje odbačenog otpada, u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Radi toga se ne može reći da se Grad Rijeka ne pridržava Zakonom utvrđenih obaveza.

Komunalno redarstvo u više je navrata obavilo kontrole i poduzelo mjere u okviru svojih nadležnosti, od kojih je posljednja obavljena 8. rujna ove godine, kada je počinitelj zatečen u počinjenju prekršaja pa su protiv njega poduzete prekršajne sankcije, a naloženo mu je i uklanjanje otpada.

Svakako treba naglasiti kako je sporna lokacija koja se navodi u prijavi evidentirana kao divlje odlagalište, odakle je do sada uklonjeno više od 140 kubnih metara otpada.

Dakle, Grad Rijeka čini sve, u okviru svojih mogućnosti, kako bi se ovaj problem riješio. Međutim, nije za očekivati da ga može riješiti samostalno, bez uključenja ostalih spomenutih dionika. Nažalost, suradnja s ostalim nadležnim institucijama nije zadovoljavajuća, jer ne postupaju prema svojim nadležnostima, već odgovornost prebacuju na Grad Rijeku, jer se radi o specifičnoj situaciji, s obzirom na lokalitet na kojemu se odvijaju ove, po svemu sudeći, nezakonite aktivnosti, kao i činjenicu da su počinitelji pripadnici romske populacije.

Unatoč tomu, Komunalno redarstvo ponovno će zatražiti uključenje spomenutih subjekata u rješavanje ove problematike te se nadamo da će zajedničkom suradnjom biti i riješena.”, odgovorio je vijećniku gradonačelnik Obersnel.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari