ŠTO UČINITI S NJIMA?

Video | Divlje svinje “udomaćile” se i u Rijeci! Evo što o tome kažu komunalci i lovci, a što građani

Foto: Srećko Niketić/Pixsell - Screenshot Kanal RI

Divlje svinje na našem području, kako u zaleđu tako i u samom Centru Rijeke, u zadnje vrijeme sve su češća pojava

U ranim jutarnjim satima krdo od 12 divljih svinja snimljeno je kod Tower centra na Pećinama. Zašto je sve više ovakvih pojava i što nadležne institucije mogu učiniti po ovom pitanju istražila je Monika Injac za Kanal RI.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažerka: ESTA DEŠPOJA

Ovdje je u ranim jutranjim satima prošlo krdo 12 divljih svinja. Kratko su se zadržale oko kružnog toka, a potom otišle u onom smjeru prelazeći cestu jedna za drugom te otišle u obližnji šumarak gdje se nalazi željeznička pruga. Pojava divljih svinja na Kvarnerskom podurčju u zadnje vrijeme nije rijetkost, kako u zaleđu tako i u samom centru grada. Zbog toga se na društvenim mrežama počela širiti krilatica kuda idu divlje svinje.

Da je pojava divljih svinja sve češća u zadnje vrijeme, potvrđuje I riječko Komunalno redarstvo .

“Kada komunalno redarstvo dobije prijavu o uočenju općenito divljih životinja, pa tako u ovom slučaju divljih svinja, obavještava se veterinarska stanica, nadležni veterinarski higijeničar kao I nadležno lovačko društvo koje postupa po zakonu o lovstvu.”, pojašnjava Alen Razum, ravnatelj Direkcije za komunalno redarstvo Grada Rijeke.

A lovcima su ruke vezane.

“Temeljem zakona o lovstvu, lovačka društva odnosno lovci nemaju mogućnosti izlova takve divljači u naseljenim područjima.”, objašnjava Bojan Marković, tajnik Lovačkog saveza PGŽ.

Više je faktora zbog kojih je divljači sve više u naseljenim područjima, objašnjavaju iz lovačkog saveza.

“Životinje migriraju, tu je isto došlo I do promjena u klimi, nema više onog dubokog snijega pa se kod divlje svinje desi da se ne jedanput, nego dva puta znaju oprasiti, čime im raste populacija. Ima tu I ljudski faktor koji odlaže smeće na takva mjesta.”, dodaje Bojan Marković.

Zato snimke divljih svinja u centru Rijeke ili njezinoj okolici preplavljuju društvene mreže.

Jedan od rješenja problema je izrada Programa zaštite divljači, što su učinili neki gradovi I općine u Primorsko-goranskoj županiji. On podrazumijeva zajednički sastanak lokalnih uprava, policije, lovačkih društava I komunalnih redara s ciljem rješavanja ili ublažavanja problema, donosi Kanal RI.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views