Do 2025. godine Rijeka će imati jedan od najboljih vodoopskrbnih sustava u Hrvatskoj, pogledajte video

U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana otvorenih vrata EU projekata, u Gradskoj vijećnici održano je predstavljanje EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“.

Riječ je o strateškom investicijskom projektu Republike Hrvatske, jednom od najvećih na području Republike Hrvatske, procijenjene vrijednosti 1,76 milijardi kuna, kojeg provodi Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija. Projekt obuhvaća izgradnju uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na lokaciji Delta, gradnju i rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u gradovima Rijeci i Kastvu te općinama Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka. Na području grada Rijeke radovi će se izvoditi u oko 200-tinjak ulica na oko 82 kilometara kanalizacije i oko 31 kilometar vodovoda.

Pročišćivač otpadnih voda na Delti imat će drugi stupanj pročišćavanja s biološkom obradom otpadnih voda prije njihova ispuštanja u more te obradom mulja do sadržaja od minimalno 90% suhe tvari te će biti kapacitiran da podnese opterećenje od 200.000 stanovnika. Projekt obuhvaća ukupno 120 projekata po podsustavima.

Projektom će se dostići europski standardi u upravljanju komunalnim otpadnim vodama, povećati stupanj zaštite izvorišta pitke vode, smanjiti zagađenje mora, osigurati dobro stanje voda, smanjiti gubici i povećati efikasnost vodoopskrbnog sustava. Projekt će biti sufinanciran sredstvima EU kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020. u visini do 1,25 milijardi kuna odnosno 71,33% troškova.

Na predstavljanju projekta zainteresirani građani dobili su uvid u dosadašnju realizaciju i status projekta te saznati koji je doprinos i značaj provedbe zahvata ovakvog razmjera. Projekt je predstavio rukovoditelj Jedinice za pripremu i provedbu projekata u KD-u Vodovod i kanalizacija Srđan Superina sa suradnicima.

Prve cijevi su već položene u sklopu  investicija gradnje ili rekonstrukcije cesta i križanja, a sve kako bi se izbjegla višestruka kopanja i time smanjili ukupni troškovi, kao i opetovane gužve i neizbježni prometni zastoji. Tako je do sada izgrađeno 300 metara sanitarnog kolektora na raskrižju Škurinjska draga, 800 metara rasteretnog kolektora na državnoj cesti Martinkovac te 240 metara fekalne kanalizacije i 180 metara vodovoda na kružnom raskrižju Marinići 2. Uskoro bi trebali započeti radovi na rekonstrukciji Krešimirove ulice, koja će uključivati i rekonstrukciju i dogradnju sustava javne odvodnje otpadnih voda te poboljšanje postojeće javne vodoopskrbe u Krešimirovoj ulici. Riječ je o zajedničkim radovima KD Vodovod i kanalizacija, Hrvatskih cesta te Grada Rijeke.

Na predstavljanju je prikazan kratki informativni film, a svi zainteresirani dobili su priliku postaviti pitanja.

Više o projektu na mrežnim stranicama Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija.

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata”, koji se ove godine održavaju od 9. do 19. svibnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari