PROPADANJE RASKOŠNOG ODMARALIŠTA

DOSJE HALUDOVO Sve je demolirano; Mještani i lokalna vlast traže način da “podbodu” ili “istjeraju” neaktivnog investitora

21.06.2020., Malinska, otok Krk - Haludovo, nekad luksuzni resort arhitekta Borisa Magasa, izgradjen 1971. godine, danas stoji zapusten i devastiran u koji rijetko zalutaju znatizeljni turisti. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

‘Znamo da gospoda ne žele ulagati zadnjih 15 godina i odlučili smo ukloniti detaljni plan uređenja’, kazao je načelnik općine za RTL

Nakon što smo prošlog tjedna objavili priču o Haludovu, najraskošnijem turističkom odmaralištu bivše države, koji je nemarom vlasnika, armenskog biznismena, postao ruglo Malinske, prekipjelo je i mještanima i aktualnoj vlasti.

Mještani potpisuju peticiju, a lokalna vlast mijenja plan uređenja tog prostora. Cilj je da se izmjenama vlasniku oteža posao i osujeti nerealne megalomanske planove. Od nekadašnjeg luksuza nije ostalo ništa, sve je demolirano, a nad opasnim prostorom usred turističkog mjesta zgražaju se i mještani i turisti, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Strašno mi je, ali upravo u tom smislu da mi je strašno da to tako stoji i da je to atrakcija ovako, a ne da je to, ne znam, lokacija za sebe koja je uređena, koja ima svoje goste, koja ima svoju reputaciju kao nekakvog elitnog mjesta što mislim da bi bez problema mogla imati“, tvrdi Janko Iskra iz Njivica.

“Nekako žao mi je da je to baš kao što je on rekao nekakva atrakcija sada samim time što je sve to već urušeno, mislim ima jako veliki potencijal, a šteta je što se neće iskoristit ništa”, tvrdi Korina Jureša iz Njivica.

Online peticijom je prikupljeno 1000 potpisa. Općina je počela rješavati problem i mimo toga. Robert Anton Kraljić, načelnik Općine Malinska-Dubašnica kazao je da općina zadnjih godinu i pol radi na sveobuhvatnim izmjenama prostornog plana koje bi na snagu trebale stupiti na ljeto 2022. kada prođe sve procedure.

“Prostorni plan koji je na snazi ne priliči stanju na terenu i onome što mi kao općina imamo potrebe. Inicijativa je hvalevrijedna, oni pokušavaju reći dosta je bilo, dozlogrdilo im je stanje u Haludovo. Znamo da gospoda ne žele ulagati zadnjih 15 godina i odlučili smo ukloniti detaljni plan uređenja, DPU, i zamijeniti ga općim odredbama kroz potrebu izrade urbanističkog plana uređenja”, kazao je.

Objasnio je i što to znači po pitanju građevinske dozvole.

“DPU je napravljen po željama investitora 2006. godina. Puno je bilo napisa o Haludovu i čak i želje da će se ići u obnovu samog kompleksa. 2018. smo imali poznatu tribinu na kojoj je bilo 500-600 ljudi iz općine, kad je bio investitor i govorio što će učiniti ali ništa nije napravio. Postoji zakonska odredba da nakon 5 godina nekog nečinjenja se može ukinuti urbanistički plan uređenja. Ovdje je detaljni plan uređenja koji je korak do građevinske, praktički što bih rekao – suho zlato”, kazao je Anton Kraljić, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari