CRNA GOSPODARSKA GODINA

Video | Ovo su najuspješniji županijski poduzetnici u 2020. godini! Danas su nagrađeni plaketom Zlatna kuna

ETS, Metis Kukuljanovo i JGL Rijeka najbolje su tvrtke u kategoriji malih, srednjih i velikih poduzeća i upravo zato zaslužile su Zlatnu kunu. Priznanje je to da su prošlu godinu, unatoč brojnim poteškoćama, ipak uspjeli poslovati u zelenom.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka održana je dodjela plaketa Zlatna kuna na najbolje malo, srednje i veliko trgovačko društvo u 2020. godini s područja Primorsko-goranske županije kao i plaketa Zlatna kuna za životno djelo

U kategoriji za najbolju malu tvrtku, plaketu Zlatna kuna dobilo je trgovačko društvo ETS d.o.o. Čavle čiju je nagradu preuzeo član uprave Elvis Križić. U kategoriji srednjih tvrtki, plaketom Zlatna kuna nagrađeno je trgovačko društvo METIS d.d. Kukuljanovo, a u ime tvrtke plaketu je preuzela predsjednice uprave Tajana Tomašević. U kategoriji velikih tvrtki plaketu Zlatna kuna dobilo je trgovačko društvo JADRAN GALENSKI LABORATORIJ d.d. Rijeka, a priznanje je preuzeo Ivo Usmiani, predsjednik upravnog odbora tvrtke.

Nagradu za životno djelo HGK ŽK Rijeka ove je godine postuhmno dodijelila Nikoli Turčiću – Mikiću, osnivaču tvrtke GPP Mikić. Plaketu je preuzeo njegov sin, Nikola Turčić.

Dodjeli nagrade su među ostalima prisustvovali i v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka Heri Bezić, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: LARRY AMBROZICH
Snimatelj: MLADEN SRIĆA
Montažerka: ESTA DEŠPOJA

„Nažalost, 2020. godina je bila poprilično loša za gospodarstvo prvenstveno zbog pandemije i svega onoga što je ona posljedično sa sobom donijela. Na razini županije imamo dosta negativnih pokazatelja, međutim, valja istaknuti kako je tijekom protekle godine došlo do porasta prosječne plaće radnika u županiji. S druge strane, osjetan je pad primjerice u turizmu, čak 98 posto, investicije su pale za oko 23 posto, ukupni prihod u županiji manji je za nekih 7 do 8 posto u odnosu na prijašnje godine. Međutim, unatoč ne baš povoljnim brojkama, treba reći i kako određeni sektori dobro posluju, što vidimo i iz primjera današnjih nagrađenih gospodarstvenika. Sve to treba staviti u jednadžbu prilikom analize stanja protekle godine“, istaknuo je v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka.

U ime tvrtke ETS d.o.o. Čavle plaketu je primio Elvis Križić

Unatoč brojnim izazovima koje je 2020. godina donijela, osnivač JGL-a, Ivo Usmiani, ističe kako je protekla godina za njih bila uspješna. „Bila je u najmanju ruku čudna i nepredvidiva, međutim, mi smo unatoč svemu tome uspjeli ostvariti stopu rasta prihoda od 13 posto. Probili smo i neku magičnu granicu od milijardu kuna konsolidiranih prihoda što nas je svrstalo među 20 najvećih proizvođača u Hrvatskoj“, istaknuo je Usmiani.

Tajana Tomašević preuzela je Zlatnu kunu u ime tvrtke METIS

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan čestitala je svim dobitnicima nagrada i istaknula kako je protekla godina bila iznimno zahtjevna, kako financijski tako i logistički, međutim kako ekonomski pokazatelji koji se odnose na prvih šest mjeseci ove godine ukazuju na blagi oporavak što može značiti kako će riječki poduzetnici u 2021. godini ostvariti bolje rezultate nego u 2020.

Zlatna kuna u rukama osnivača JGL-a Ive Usmijanija

„Kada analiziramo proteklu godinu, svakako treba spomenuti i mjere za očuvanje radnih mjesta na nacionalnoj, ali naravno i sveobuhvatan set mjera Grada Rijeke za pomoć poduzetnicima, koji im je omogućio da prebrode najteži dio poslovne 2020. godine. Grad Rijeka je donio Plan razvoja za razdoblje 2021.-2027. godine, a vizija našega grada u tom razdoblju osmišljena je uvažavajući i analizirajući četiri područja određenih kao ključnih za razvoj grada – kvalitetu života i upravljanje gradom, gospodarstvo, promet te infrastrukturu i okoliš. Stoga ćemo svi težiti da Rijeka do 2030. godine bude pametan, otvoren i otporan grad. To znači da ćemo usmjeravati svoje resurse ka poboljšanju kvalitete života svojih građana dok stvaranjem nove dodane vrijednosti oblikujemo i podržavamo gospodarski razvoj riječkoga područja.

Gospodarstvenicima je čestitala zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan

Ulaganje u prometnu i kvalitetnu komunalnu infrastrukturu Rijeke, izgradnjom velikih sportskih objekata, konstantan rast i razvoj turizma, nova kulturna infrastruktura u Kompleksu Benčić čine Rijeku poželjnim mjestom za život, a u isto vrijeme sve traženijom destinacijom među turistima. Sve to direktno utječe na gospodarsku sliku našeg grada.

Uzvanici na dodjeli plaketa Zlatna kuna

Kada govorimo o gospodarskom rastu i razvoju svakako valja spomenuti i jedno od većih gradilišta u Rijeci – novu cesta D-403 koja će povezati novi zapadni lučki terminal s čvorom Škurinje na riječkoj obilaznici – koja će zasigurno stvoriti nove mogućnosti za poduzetnike. Željela bih također naglasiti da je u tijeku izrada planova za novu marinu u centru Rijeke. S novom marinom grad će dobiti i novu vizuru, a time postati još atraktivniji za građane, poduzetnike i turiste.

Nagradu za životno djelo u ime svoga oca Nikole Turčića-Mikića preuzeo je njegov sin Nikola Turčić

Grad Rijeka, kao veliki hrvatski grad, prošli tjedan je ponovo dobio priznanje kao grad koji je na najvećem stupnju digitalne spremnosti u Republici Hrvatskoj. To nije samo zahvaljujući gradskoj upravi i cijelom sustavu Grada Rijeke (komunalna, trgovačka društva i ustanove) nego i zahvaljujući našim građanima i poduzetnicima. Posebno želim zahvaliti svim poduzetnicima iz ICT sektora koji su svojim rješenjima i prijedlozima značajno unaprijedili naš digitalni sustav. Pozivam svih da na tome nastavimo raditi uvažavajući koncept Pametnog grada koji podrazumijeva partnerstvo javnog, akademskog, poslovnog i civilnog sektora”, zaključila je Krpan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari