Doznajemo hoće li biti izbjegnut stečaj 3. maja: ‘Agonija će biti riješena, zaostale plaće isplaćene’

‘Mi smo spremni financirati i materijale ali i radove po njima da ih završimo’

Iako je utorak 12. ožujka trebao biti “Dan D” za brodogradilište Treći maj, jer se na riječkom Trgovačkom sudu očekivala odluka o pokretanju stečaja, čini se da je sastanak u Zagrebu urodio plodom. Ministar gospodarstva Darko Horvat Upravi i sindikalistima Uljanika obećao je rješavanje agonije koja predugo traje. Najavio je isplatu zaostalih plaća radnicima i – ono najvažnije – pokretanje proizvodnje u škverovima.

Brodovi stoje prazni

Sastanak od dva i pol sata konačno je donio nadu za riječko i pulsko brodogradilište. Ministar poručuje da neće biti pokrenut stečaj 3. maja i traži se rješenje za cijelu Uljanik grupu.

“Odluka mora biti politička, koalicija će je donijeti siguran sam u sljedećih nekoliko dana, a bude li ona pozitivna ide se na sljedeću sjednicu Vlade sa određenim garancijama oko ovog modela”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Pokretanje proizvodnje u Rijeci se očekuje u roku mjesec dana, u Puli još i ranije. Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak obvezao se da će s više od 35 milijuna eura sudjelovati u nabavi materijala nužnog za nastavak proizvodnje i daljnje poslovanje.

“Imamo znači dva broda “kenselirana”, stoje, prazna, ljudi čekaju da rade, nema materijala, znači mi smo spremni financirati i materijale ali i radove po njima da ih završimo i naravno je hipoteka na te brodove da se onda kad se prodaju ti brodovi da nama ide ono što smo uložili i dat ćemo najjeftiniju kamatu za to sve skupa, jeftiniju od banaka”, komentirao je Debeljak, a optimist je i predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić.

Sindikati nisu jednako optimistični jer nitko ne zna kada će radnicima biti isplaćene zaostale plaće.

“Nakon 15. ožujka sindikati sigurno više neće sudjelovat u ovim razgovorima jer to onda definitivno više nije pitanje procesa restrukturiranja, nije pitanje socijalnog dijaloga, onda je to pitanje stečaja”, otkrio je predsjednik Saveza samostalnih sinidikata Hrvatske Mladen Novosel.

Trećemajci na sastanak nisu išli jer su se, kažu, naslušali praznih obećanja. Bilo ih je 1700, sada ih je tisuću.

“Smatramo da je još uvijek moguće raditi samo da nam daju posao i da nas za taj posao adekvatno plate”, kazao je član Sindikalnog odbora 3. maja Boris Bučanac.

U petak 15. ožujka će se znati ima li konačno političke volje za opstanak ovih brodogradilišta ili su si političari kupili još koji dan mira.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari