Festival Periskop u listopadu okuplja suvremenu plesnu scenu u Rijeci

Matija Ferlin (foto: Nada Zgank)

Drugo izdanje Periskopa – festivala suvremenog plesa i pokreta – predstavit će od 7. do 15. listopada tijekom osam izvedbenih dana riječkoj publici trinaest izvedbi i tri edukativna programa

Krenuvši iz promišljanja o potrebama plesne scene u Hrvatskoj i regiji, Prostor Plus nastavlja s Festivalom Periskop nastojeći objediniti, ojačati i decentralizirati edukativne, umjetničke i izvedbene kapacitete suvremenog plesa i pokreta.

Festival započinje u subotu 7.10. premijerom plesne predstave Macbeth Maše Kolar koja gostuje na festivalu zahvaljujući suradnji s HNK Ivan pl. Zajc.

Festival će ove godine riječkoj publici u HKD-u na Sušaku predstaviti recentne izvedbe hrvatske plesne produkcije: predstavu Travelogue autora Žaka Valente i u produkciji Trafika, premijerno izvedenu na tek završenom Ganz novom Festivalu u Zagrebu, zatim plesnu predstavu Spore umjetničkog kolektiva BADco, koja na festivalu gostuje u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske i HNK Ivan pl. Zajc, te plesno – glazbenu improvizaciju Komorebi autorice Gordane Svetopetrić.

Osim premijernih očekuju nas i gostujuće izvedbe Sad Sam Lucky Matije Ferlina te Objekt u subjekt prelazi #kralježnica Nikoline Komljenović.

U Galeriji Kortil tijekom festivala će se održati program Novi horizonti te izvedbe lokalnih autora. Programska linija Novi horizonti, čiji je cilj otvaranje prostora i prilika plesnim umjetnicima/cama ne bi li predstavili svoje prve autorske radove, ove godine predstavit će kratke radove autorica Mie Kevo i Vanese Kučić.

Lokalna riječka scena bit će predstavljena izvedbom Ivane Peranić Susreti u Kortilu – Dodir te izvedbom Complicated Minds Martine Hrlić Rogić i Antonie Bašković.

Dio festivala koji se posebno obraća djeci i mladima donosi participativnu predstavu za djecu (u dobi 10+) Daj mi pokret! slovenskog Kolektiva Federacije, kao dio programa suradnje s KLIKER festivalom.

S ciljem približavanja cirkuske discipline najmlađima Periskop donosi predstavu Bilo jednom jedno sunce Teatra Puna kuća s popratnom žonglerskom radionicom za djecu (u dobi 8+).

Dio edukativnog programa je i radionica Kritički o plesu mentorice Ivane Slunjski, koja će se održati netom prije i tijekom festivala, a tekstovi nastali na njoj bit će objavljeni na blogu radionice.

Sudionici festivala, umjetnici i publika moći će u Book Caffeu Dnevni boravak razmjenjivati dojmove s predstava ili jednostavno uživati u zajedničkom druženju.

Cjelokupan program s više informacija potražite na:
www.prostorplus.hr

Rezervacija i informacije o ulaznicama

Ulaznice za predstave Macbeth i Spore: blagajna@hnk-zajc.hr
Ulaznice za ostali dio programa: festival.periskop@gmail.com
*Ulaznice za sve programe se mogu nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe prije početka svake predstave.

Lokacije Festivala Periskop:

Filodrammatica, HNK Ivana pl. Zajca, HKD na Sušaku, Galerija Kortil

Pokrovitelji:

Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture RH, Primorsko goranska županija

Programska suradnja: Plesna mreža Hrvatska, HNK Ivana pl. Zajca, Platforma KLIKER

Donatori i sponzori: Botel Marina, Fotokopirnica Skripta, Lola Obrt za ugostiteljstvo, Bistro Mornar, Buffet Cocco, Cukarikafe Bar, Bordel la Grotta, WOK’abilly, Fast food TWIST, Boonker, Brasserie As, Kroasana – Rica, Makrovega, Suza – kapljica tradicije, Pačalinka, Pizzeria Delta

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari