TUŽNA SUDBINA

Video | Gorski kotar nije samo ‘bajka’ za turiste: U ovom mjestu žive tek 3 osobe…

Gorski kotar za većinu je građana kraj kroz koji se projuri autocestom na putu prema moru ili se tamo eventualno skokne na snježni vikend na školskim praznicima

Ondje živi 19 tisuća ljudi, ali se broj iz dana u dan smanjuje. Sve je više sela u kojima se mještane može izbrojati na prste.

U selu Donji Ložac ima više kućica za ptice nego naseljenih kuća za ljude.

Naime, Donji Ložac smjestio se u idiličnoj kupskoj dolini, ali život u njemu i nije bajkovit. Nema vode iz vodovoda, pa je spas u rječici pred kućom, izvještava Maja Brkljača za RTL .

Više u VIDEOPRILOGU:

“Preko hidrofora je voda, a sad da dođe do nečega, da Curak posuši mi nemamo vode. Evo, ova gore susjedica, ona stalno nosi vodu! Na ruke, u kantama”, objašnjava Bara Rauh.

Čekaju onu iz komunalca, ali kaže Bara da su to snovi jer ih je u selu malo. Četvero, u šali dodaje da je mještana koliko i patuljaka u njezinu vrtu.

Marin Objadin, 18-godišnji stolar, polaže vozački. Kaže, iako mu nedostaju vršnjaci naviknuo se na seoski mir.

“Živim sa roditeljima trenutno, imamo jednu susjedu, a budući planovi su zasad naći posao i ovdje ostati”, kaže  Obajdin.

Ne bude li posla u blizini, u selu će ih uskoro ostati troje. I to je sudbina mnogih goranskih sela. Zna to poštar koji je četvorci jedini redoviti gost.

“Od Velike Lešnice do Podgore, recimo 100-tinjak kilometara raspon, bude negdje oko 150- 200 pisama”, objašnjava poštar Marko Pregelj.

Malo, jer je i ljudi malo, gotovo 4000 manje nego prije 10 godina. Tako je i u Radočaju knjiga spala na jedno slovo. Jedini stalni stanovnik Marijan Lisac ima 80 godina, a toliko je sumještana otišlo kroz godine.

“Tu je bila nekad škola, kad je nestalo djece onda je bilo prazno i otvorili su dom. -Starački? Starački dom” pojašnjava Lisac.

Brod na Kupi nekad je imao matičnu i četiri područne osnovne škole. Danas radi samo matična s 30-ak učenika.

“Imamo jedno pet, šest naselja koja su potpuno prazna”, govori predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi, Davorin Klobučar.

I u selu Turni kod Delnica prazne kuće munjevito propadaju! Dob mještana od 66 do 83.

“Sela neće ni bit za 10, 15 godina, propali su i manji gradići, a kamoli da neće ova selendra”, smatra Zlatko Lisac iz Turna.

Kaže Zlatko, njiva je puno, nema ih tko obrađivati jer su vlasnici na groblju. Dan po dan i ovo selo ide svome kraju. Možda država može pomoći i promijeniti negativne trendove, ali trnovit je put do procvale goranske sutrašnjice! izvještava Maja Brkljača za RTL .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari