'ŠKOLA I ZAJEDNICA'

Grad Rijeka prvak je građanskog odgoja, plan ga uvesti u srednje škole cijele Primorsko-goranske županije

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

‘Nije uobičajena nastava, a učimo jako puno. Ideja je zapravo da nauče što znači biti aktivan građanin’, kaže profesorica Laura Angelovski

Grad Rijeka prvak je građanskog odgoja, a sada žele ići i korak dalje. Plan je istu priču uvesti u srednje škole cijele Primorsko-goranske županije.

Zato je osmišljen pilot projekt Škola i zajednica. Moderan, kreativan i drukčiji od svih ostalih predmeta sluša se u jednoj gimnaziji no tu stvar neće stati, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Gužva, gradski prijevoz, vandalizam, betonizacija. U moru problema, riječki gimnazijalci izabrali su manjak zelenih površina u gradu. Probat će ga riješiti na novom školskom satu, ŠIZ-u.

“Nije uobičajena nastava, a učimo jako puno. Ideja je zapravo da nauče što znači biti aktivan građanin”, kaže profesorica Prve riječke hrvatske gimnazije Laura Angelovski.

Pilot projekt ŠIZ ili Škola i zajednica pokrenut je u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji s učenicima drugih i trećih razreda.

“To mogu biti recimo navijačke skupine ako se govori o sportu i navijanju, to može biti pitanje osoba s invaliditetom, pitanje siromaštva u gradu, pitanje medijskih sloboda, migracija, što god da ih zapravo zanima, što god da prepoznaju u svojoj okolini može biti predmet njihovog izučavanja”, kaže ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić.

ŠiZ je inicijativa riječkog Sveučilišta

“Više nego ponosni i stoga što to i je neka naša lokalna, demokratska misija Sveučilišta dakle da ojačava i osnažuje demokratske kompetencije svih, a pogotovo mladih”, kaže rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

Čim je projekt predstavljen srednjoškolskim ravnateljima županije, mnogi su potvrdili da sljedeće polugodište idu u projekt.

“Djeca vole izazove, djeca dolaze s različitim idejama i prijedlozima i žele nešto promijeniti, samo im treba ponuditi”, kaže ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija Ksenija Beljan.

“Mislim da je ovo izvrsna prilika da pokrenemo jednu malo životniju priču suradnje između škole i zajednice”, kaže ravnateljica Prometne škole Rijeka Marijeta Mašić.

“Nadam se, ja sa svoje strane, da ću u školi uistinu pronaći i nastavnike i zainteresirane učenike koji će zasigurno htjeti provoditi ovaj novi ŠiZ”, kaže ravnatelj Gimnazije Eugena Kumičića Opatija Boris Barbarić.

Što ih je više, to je korak bliže implementacija u cijeloj zemlji.

“Ja vjerujem da će i ostali ravnatelji također prihvatiti prijedlog pilotiranja projekta do konačnog uvrštavanja u izborni program”, kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin.

A tada će učenici na izborni sat ŠIZ-a ići bez učenja i straha. Jer tamo će naučiti kako i školu i zajednicu mijenjati na bolje, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari