OD VRHUNCA DO POTPUNE PROPASTI

Video | HALUDOVO NA KRKU: Od vrhunca do brutalne propasti! Mještanima dozlogrdila propast nekoć najluksuznijeg resorta, pokrenuli peticiju

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Od vrhunca do brutalne propasti! Sudbina je to Haludova na Krku, najraskošnijeg rezorta bivše države koji je danas ruglo Malinske

Izgradnju Haludova je financirao izdavač i urednik muškog časopisa Penthouse, u najboljim danima gosti su bili članovi svjetske elite, ali privatizacija 90.-ih Haludovu donosi propast. Od mega planova sadašnjeg vlasnika nema ničega, pa je mještanima prekipjelo!

Više u VIDEOPRILOGU:

Devastirana ruševina u vlasništvu armenskog biznismena stanovnicima Malinske je dozlogrdila. Njih 600 već je potpisalo peticiju za promjene.

“Upućujemo molbu Općinskom vijeću da hitno pristupi izradi novog prostornog plana uređenja Haludova budući da investitor nije zainteresiran za gradnju. Mene osobno je ponukalo to što je ovo jedna civilizacijska sramota”, rekao je inicijator peticije Damir Franolić.

Propast je počela 90.-ih, s privatizacijom. Resort s 38 hektara, imao je 1800 kreveta, u sezoni 800 zaposlenih, radili su s 40 svjetskih touroperatora. Ovaj hotel je prije 50 godina imao bazene s morskom vodom, privatnog liječnika, kuglanu, 18 tenis igrališta, kuhinju otvorenu 24 sata i terasu za 1200 gostiju. Dok je bio društveno vlasništvo, prisjeća se posljednji direktor iz te ere, bio je top odredište. U početku su gosti stizali avionom iz Amerike.

“I kockali su ovdje, znali su izgubit velike novce. Koliko? Pa sjećam se kad je jedan izgubio milijun dolara u jednu večer i onda je sa Dom Perignonom, šampanjcem častio praktički kompletni personal i goste”, prisjeća se nekadašnji direktor hotela Ivan Pinezić.

Trošilo se nemilice. Po 100 kilograma jastoga i 50 kilograma kavijara na dan.

“Mi smo znali šleper pića u jednom danu prodat i to ne bilo kojeg nego šampanjca, viskija, konjaka. Tvornica novca da, mi smo imali, Haludovo je kao takvo radilo tad preko 20 milijuna maraka prometa godišnje”, dodaje Pinezić.

Došla je privatizacija, pa i izbjeglice, s vremenom i vlasnik Armenac. S megalomanskim planovima koji 15 godina postoje samo na papiru. Uz ostalo je tražio, ekskluzivno pravo na korištenje cijele obale ispred Haludova u dužini od 1200 metara. Građani tuda ne bi smjeli i to je Općini neprihvatljivo i zakonski nemoguće.

“Ljudima je dozlogrdilo jednostavno više ne vjeruju da će se išta tamo dogoditi, a gubljenjem DPU-a gube ja bih rekao suho zlato jer DPU, detaljni plan uređenja je zadnji korak do dobivanja građevinske dozvole”, objašnjava načelnik Općine Malinska-Dubašnica, nezavisni Robert Anton Kraljić.

Novi plan bit će donesen do sljedeće turističke sezone. Taj rok posljednja je šansa za investitora. Ne počne li uređenje dotad, budućnost Haludova diktirat će netko drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari