HEROJI S PEĆINA: Razgovarali smo s neustrašivim vatrogascima koji su spašavali ljude iz podivljalog mora: ‘Skočili smo bez razmišljanja!’

Skromni i osjećajni, na terenu nezaustavljivi. I današnjim susretom samo su nam potvrdili da, iako to nikada neće priznati, oni jesu heroji

U tragediji koja je jučer potresla Rijeku i Hrvatsku, kada su se u moru na riječkim Pećinama utopila dva kupača, pokazali su se pravi heroji. Među njima i vatrogasci. Nisu, kažu, imali vremena razmišljati, postupali su instinktivno.

Ljudi koji su jučer na Pećinama riskirali vlastiti život da bi spasili tuđi. Jutro nakon tragedije pomiješane emocije. Dvoje ih je ozlijeđeno. Mogli su ozbiljno stradati, ali sve bi ponovili.

“Doista nemate u tom trenutku vremena toliko na raspolaganju da biste vi sve te segmente.. Da smo mi to išli činiti, onaj čovjek bi otplutao na sred Kvarnera”, kaže nam Dino Škamo, voditelj smjene JVP Vežica

Došavši na Pećine bilo mu je jasno da nema druge nego navući ronilačko odijelo skočiti u more.

Ovo nije njegov prvi herojski čin. Prošle je godine skočio u hladno jezero na Grobniku. Spasio je tako život instruktoru letenja, nakon pada motornog zmaja, a zatim je iz jezera izvukao i tijelo poginule žene. Ipak, u prvi plan stavlja svoje ljude.

POGLEDAJTE JOŠ:

>> Donosimo detalje tragedije na novogodišnjem kupanju u Rijeci: ‘Kad je prvi počeo zapomagati, ja sam mislio da se šali’

Jedan je spašavao stradale na kopnu, drugi, pak, svoje kolege, koje je preklopio val.

“Srušio ih na pod i svu opremu im potegnulo nazad u more kako se nazad povukao. Ja nisam gledao previše, skočio sam s tog balkona da čim prije dođem do njih, da ih osiguram i tu sam u doskokiu malo uganuo nogu”, govori nam Matija Raspor iz JVP Vežica.

“Padali smo, olujno jugo je bilo stvarno jako, valovi su nas bacali na sve strane, nažalost, ja sam onaj vatrogasac koji je završio samo u donjem rublju, pokušavao i dalje vršiti akcije spašavanja”, dodaje Igor Damjanović iz JVP Vežica.

“Puno ljudskih ruku u zraku, svi traže pomoć, morate izabrati prioritete, ljude koji su, ajmo reći, na kopnu.”

“Ja sam rekao svojoj ekipi nad kojima sam odgovoran, jučer odmah poslije intervencije da im skidam kapu do poda. Reagirate u trenutku i nadate se najboljem mogućem ishodu, ono što sam ja jučer primijetio u svojih 25 godina operativne prakse, a to je da su zbilja svi koji su sudjelovali u samoj akciji spašavanja bili ugroženi”, kaže Dino Škamo.

Na riječkim Paćinama sve od sebe je davalo ukupno 11 vatrogasaca, ali i sami kupači.

“Ja sam pristupio spašavanju osobe koja je izvađena na kopno, nažalost, koja je isto tragično završila. Veliko hvala gospodinu koji je radio reanimaciju i pomagao mi u toj situaciji, ali nažalost nismo uspjeli spasiti osobu. Izvadili smo jošđ jednog čovjeka koji je bio jako pothlađen, u tekom je stanju”, govori Damjanović.

I njegov je kolega nastavio sa spašavanjem, unatoč uganutoj nozi.

“Iznesao sam obje žrtve na suho, do hitne pomoći, tu još uvijek nisam osjećao bolove u nozi, tek na kraju kad se noga počela hladit, kad je adrenalin počeo popuštat onda je počelo bolit”, prepričava Raspor.

Spašeni su prevezeni su na riječku Pulmologiju.

“Sa sindromom predutapanja, s edemom pluća, niskom saturacijom kisika, ali su se na sreću brzo oporavili, jedan je otpušten već danas doma, adrugi će bit u sljedećih nekoliko dana”, kaže Igor Barković, liječnik intenzivne njege na Odjelu za pulmologiju KBC-a Rijeka.

Temperatura mora u Rijeci je jučer bila 12 stupnjeva. Valovi su bili tri do četiri metra, iako je vjetar bio slab. Riječ je o ukriženim valovima, koji su nepredvidljivi, a nastaju kada vjetar naglo mijenja smjer. Žrtava je moglo biti i više.

“Vrlo, vrlo teško, vrlo zbrkana situacija. Kaos potpuni i nažalost dva izgubljena života koja će nas još neko vrijeme proganjati, što nismo uspjeli pomoći i njima, ali eto…”, ističe Igor Damjanović iz JVP Vežica.

Skromni i osjećajni, na terenu nezaustavljivi. I današnjim susretom samo su nam potvrdili da iako to nikada neće priznati – oni jesu heroji.
Ida Balen

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari