VELIK INTERES

I u Rijeci moguće kirurški ukloniti debljinu na račun države; Evo koje uvjete treba ispunjavati!

Foto: Unsplash

Posljednjih dana puno se priča o smrti jedne zagrebačke liječnice, koja je umrla nakon liposukcije u privatnoj klinici.

Njezin suprug misli da je došlo do liječničke pogreške, iz klinike su odgovorili da je sve bilo kako treba, i da o njihovoj profesionalnosti govori podatak da su u 6 godina na 3200 operacija, imali jednu smrt.

Liposukcija je jedan od najčešćih estetskih zahvata kojima se podvrgavaju Hrvati i Hrvatice, što ne čudi obzirom da znamo da smo europi prvaci po debljini. Ali umjesto da 15, 20 ili 30 000 kuna plaćaju zatezanje trbuha – nekima operacije plaća država. Ne liposukciju, nego podvezivanje želuca. Ali, godišnje se obavi 30 zahvata, kandidata procjenjuje se – ima između 50 i 100 tisuća.

Više u videoprilogu RTL-a:

”Uvijek su mi odzvanjale riječi moga pokojnog oca koji je bio pretil. Jedan put je on meni rekao nemoj kćeri završiti kao i ja. I onda kada dođete u situaciju da imate troznamenkastu brojku na vagi, kada dođete u situaciju da vam je dnevni limit stajanja na nogama dva sata da ne stanete u kadu onda shvatite da je za vas riješenje barijatriska kirurgija”, rekla je Jasna Štajcar iz Gline.

Procjenjuje se da je za barijatrijsko liječenje, odnosno kirurško uklanjanje debljine u Hrvatskoj od 60 do 100 tisuća kandidata. U Dubravi su ih lani zbog korone obavili 11.

”Kandidati za barijatrijsku kirurgiju su svi koji imaju indeks tjelesne mase više od 40 i oni bolesnici koji imaju indeks mase veći od 35 koji imaju različite komorbitete poput dijabetesa koji najčešće prati pretilost”, rekao je Domagoj Vergles, kirurg u KB Dubrava.

I ako ste u toj skupini operaciju će vam platiti država. Iako je kandidata puno, operacija vam doslovno spašava život, a uz to gratis dobijete i dobru liniju, na godinu se u Hrvatskoj obavi samo oko 30 takvih zahvata. Što je šest na milijun stanovnika.  Sloveniji 147, Češkoj 120, Poljskoj 119, Rumunjskoj 64.

”Glavni problem je u biti neinformiranost samih bolesnika i kolega liječnika koji bi trebali uputiti te pacijente. I tu je najveće usko grlo, ljudi ne znaju da se mogu javiti kod nas i u raznim drugim ustanovama KBC Rijeka, Varaždin, Osijek i na Svetom Duhu”, izjavio je Vergles.

Barijatrijska kirurgija s kojom časti država nije hit, ali jest liposukcija koja košta od 15 do 25 tisuća kuna. I taj zahvat omiljen je među muškarcima koji žele pločice.

”Mi napravimo rupice u tkivu i sišemo masno tkivo. Ima starinskih metoda kao što je ta, a postoje i moderne metode liposukcije kao one gdje koristimo ultrazvuk. Tu kastu otopimo i može se sigurnije vaditi”, rekao je Nikola Milojević, liječnik estetske medicine i vlasnik poliklinike.

Hrvatsku je potresla smrt ugledne liječnica Dijana Ramić Severinac koja je umrla početkom godine nakon liposukcije u privatnoj klinici. Njezin suprug vjeruje da je došlo do njihove pogreške u liječenju nakon operacije. Što iz klinike negiraju.

Ne referirajući se na konkretan slučaj, doktor Milojević kaže da svaka operacija nosi svoje rizik.

”Moguća je alergična reakcija na anesteziju, embolia, infekcija. To je rijetko, operacije su sigurne u profesionalnim rukama”, kazao je Milojević.

U profesionalnim rukama bila je i Jasna pa joj je operacija promijenila život – na bolje. Nije kod svih jednako učinkovita, potrebno je promijeniti i stil života.

”Ja sam sretna, nisam bila sretna kada sam bila morbidno pretila”, kazala je Jasna.

Nije kod svih jednako učinkovita, potrebno je promijeniti i stil života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari