IDEJA OSVOJILA RIJEČANE: Rijeka dobiva zipline od Trsata do Delte?!

Riječ je o jednoj od ideja arhitektonskih timova za intervencije na području Rijeke u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Ideja Tončija Čerine i Mije Roth Čerine je izazvala veliku pozornost Riječana čim se pojavila a ovih dana dobila je još jači zamah jer se na servisu/društvenoj mreži YouTube pojavio video koji predstavlja idejni projekt do detalja – odnosno pojašnjava što je to zapravo zipline i koje sve njegove izvedenice postoje. Video je nastao u produkciji tvrtke Octopus Rijeka d.o.o. specijalizrane za izvođenje radova na visinama.

Jedna od djelatnosti Octopusa kojom se odnedavno bave je upravo izrada ziplineova. Ta se zamisao rodila u glavi vlasnika tvrtke, riječkog poduzetnika Eris Marottija koji ideo o riječkom ziplineu sada nastoji ostvariti kroz projekt Rijeka EPK 2020 odnosno kroz programski pravac »Slatko i slano«.

Dužina ziplinea bila bi oko 2000 metara a spuštanje (onih hrabrijih) od Trsata preko Katarine do Delte trajalo bi oko 5 minuta pri brzini kretanja od oko 50 kilometara na sat.

U tvrtki Octopus imaju iskustva s ovakvim projektima: zipline su već izgradili u samom centru Skopja, no svakako bi im ostvarenje sna bilo to da jedan ovakav projekt ostvare u njihovu “gradu koji teče”.

No jedna od najvećih prepreka mogla bi biti – cijena projekta koja se prema prvim kalkulacijama kreće od oko dva milijuna kuna!

Inače, Slatko i slano upravo na izložbi predstavlja arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke

Nakon što je krajem 2018. premijerno predstavljena u prostorima RiHuba, izložba “DeltaLab predstavlja Slatko i slano” ponovno je otvorena u četvrtak 17. siječnja u prostorima Društva arhitekata Rijeka.

Riječ je o izložbi koja prezentira aktivnosti programskog pravca “Slatko i slano” projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, predstavljajući javnosti arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke. Idejne prijedloge potpisuje 16 arhitektonsko-dizajnerskih timova, među kojima su i neka od najznačajnijih imena suvremene domaće arhitektonske scene (Nikola Bašić, 3LHD, Dinko Peračić, STUDIO UP..).

Među predstavljenim projektima poseban interes izazvali su multikonfesionalni paviljon „Ekumena“ akademika Nikole Bašića, projekt zipline stanica od Trsata do Delte Tončija Čerine i Mije Roth Čerine, Delta Park studija 3LHD te čak tri projekta za kupališta: Kupalište Molo Longo (Ana Boljar i Ida Križaj Leko), Bazen Delta (SKROZ) i Gradsko kupalište (Bevk Petrović arhitekti).

Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kada Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti.

Izložba ostaje otvorena do 14. veljače.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views