“Jugo joga” u Rijeci! Riječani će “put k socijalističkoj samospoznaji” tražiti kroz tjelovježbu na Klobučarićevom trgu

Krajem travnja u Rijeci ćemo u okviru programa Rijeka EPK 2020 svjedočiti još jednom neobičnom performansu-umjetničkoj instalaciji naziva “Jugo joga – put k socijalističkoj samospoznaji” autorice Lare Ritoša Roberts

Riječ je o “tjelovježbi prisjećanja političkih iskustava i vizualnog nasljeđa kolektivne prošlosti”, objašnjava se u popratnoj knjižici programa EPK. Sve će se odigrati 18. travnja na Klobučarićevom trgu u središtu Rijeke, a bit će zanimljivo hoće li se, i u kolikom broju izvođenju ovoga performansa pridružiti građani, zbog kojih se sve ovo i organizira.

Evo što je još istaknuto u programskoj knjižici programa Rijeka EPK 2020.

Performans Jugo Joga poziva građane i prolaznike da se priključe izvođenju koreografije u kojoj se poze partizanskih junaka preuzete s javnih spomenika izmjenjuju s pokretima tjelovježbe, poput joga-položaja i sličnih vježbi.

Svakodnevne prakse usmjerene na tijelo i duh pojedinca uklapaju se u grupnu vježbu, vježbu u kojoj se tijelo prisjeća političkih iskustava i vizualnog nasljeđa naše kolektivne prošlosti. Listanjem po biografskom sjećanju, od iskustva sletova za vrijeme socijalizma do pada Berlinskog zida, raspada komunizma i rata koji je uslijedio na Balkanu, umjetnica prisvaja simbolički jezik privatne i javne domene kako bi naznačila vizualne manifestacije koje su u srži pregovora individualnog u kolektivnom.

Uza zvukove revolucionarnih pjesama i političkih slogana, publika i izvođači postupno se sjedinjuju u kolektivno tijelo u fizičkom obračunu s prošlošću i sadašnjošću.”

Građani koji se još sjećaju sletova u kojima su možda i sudjelovali prisjetit će se na ovaj način možda i nekih događaja iz svoje mladosti…

No nekako nam se čini da je ipak za “socijalističku samospoznaju” malo puno  prekasno. Povijesno joj je presuđeno, ma što tko mislio o tome…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari