JURAJ ŠOLJIĆ U RTL DANAS Prije tri godine upozoravao na propast: ‘Nazvali su me katastrofičarem’

Foto. Riječanin

Konačno se nama trećemajcima mora objasniti zašto je oteto više od milijardu kuna 3. maju

Zbog malverzacija teških 1,2 milijarde kuna dvanaestorica uhićenih u akciji Uljanik danas su ispitani. Ispitivanja bivših i sadašnjih direktora Uljanika i 3. maja, u Rijeci su trajala gotovo 7 sati. (OVDJE)

Većina je odabrala šutnju, a u manjini su oni koji su aktivno iznosili obranu. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a sutra pada i konačna odluka o tome tko ostaje u istražnom zatvoru.

Iz Rijeke se u RTL Danas javio novinar RTL-a Boris Mišević koji je kazao da je za devetoricu zatražen istražni zatvor. Na teret im se stavlja da su prodavali brodove ispod cijene, a potom nisu ni uspjeli naplatiti niti tu nižu cijenu, a i zato što su trošili subvencije na ono što nisu trebali.

“Nadam se da će se konačno otkriti gdje su završili novci”

U RTL-u Danas gostovao je čovjek koji je još prije tri godine ukazivao na ove moguće nepravilnosti te otišao iz Nadzornog odbora 3. maja, Juraj Šoljić. “Nadam se da će se konačno otkriti gdje su završili novci koji su bili namijenjeni za restrukturiranje 3. maja. Baš zato mi radnici 3. maja pozdravljamo odluku DORH-a, odnosno državnih institucija da pokrenu tu istragu”, rekao je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić.

“Konačno se nama trećemajcima mora objasniti zašto smo došli u ovu situaciju i zašto je oteto više od milijardi kuna 3. maju”, kazao je Šoljić koji je na pitanje gdje su završili novci rekao da je “indicija da su završili za Uljanik u Puli”.

Proglašen katastrofičarem

“Brodovi su 80 posto bili pokriveni s 80 posto garancijama banaka, a za brodove koji nisu izgrađeni su podignuti avansi od 5 milijuna eura, a dosta ih je otkazano”, kazao je Šoljić. “Prije tri godine sam upozoravao na ove stvari i tada sam od strane poslodavca i nekih svojih kolega proglašen katastrofičarem. Prije dvije godine sam izašao iz Nadzornog odbora zbog neslaganja s vođenjem društva i poslovanjem društva. I tada sam upozoravao da će se ovo dogoditi”, rekao je Šoljić i dodao da se sindikalisti koji su cijelo vrijeme šutjeli sami moraju izjasniti jesu li krivi za ovu situaciju.

Za njega je sporno 500 milijuna kuna koji su iz 3. maja otišli u Uljanik. “To je bila pozajmica od 523 milijuna kuna, a još nekih 40 milijuna kuna je išlo u još jedno društvo. Isto tako ne znamo gdje je završilo 847 milijuna kuna koje je bilo namijenjeno za restrukturiranje 3. maja. Tu još treba pridodati i 313 milijuna kuna koji su bili za gradnju domaćih brodara od 20098. do 2013. godine, ni to ne znamo zašto je cesijom prebačeno u Uljanik”, zaključio je Šoljić.
Boris Mišević, Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari