IMAJU SVOJE METODE

Kakvih je 12 mjeseci pred nama? Mještani Lokava izrađuju lokalni pučki kalendar s vremenskom prognozom

U travnju treba biti oprezan, jer kažu, mraz čeka u zasjedi. Gleda se kreću li se guske, šumi li Kameniti vrh…

Iza nas je godina vremenskih ekstrema, a odgovore na to što nas čeka u 2022., potražili smo u malom goranskom mjestu.

U Lokvama možda nemaju američkog svisca Phila, ali imaju tradiciju izrade lokalnog pučkog kalendara, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

U njezinoj obitelji kalendar s vremenskom prognozom radi se najmanje 150 godina. Detalji se prenose generacijama, a radi se principom brojanica, od Svete Lucije do Badnjaka. Svaki taj dan predstavlja jedan mjesec, a svakih 45 minuta dan u mjesecu.

„Po noći je otvoren rokovnik na stolu i svatko tko se po noći digne tu je toplomjer na koji se vidi temperatura, ali treba malo i van slušati, vidjeti kreću li se guske, sele li se, šumi li Kameniti vrh, tako da ti prognostičari u prirodi to su ti oblaci, cesta, kamen, ptica“, kazala je Mirjana Pleše, Lokve.

Podaci se analiziraju. Početak ovog siječnja točno je opisan. Nad Lokvama je siva gusta magla. Snijega nema na vidiku, ali veljača kažu zna ošinuti repom pa bi ga moglo malo i zalepršati, ali ništa ozbiljno.

„Proljeće bi i dalje trebalo biti vlažno, maglovito, ukrašeno čak rijetkom pahuljom i blistavom poledicom, a od 20. ožujka zapuhat će sjeverac i rastjerati maglu, zasjat će sunce“, poručila je Andreja Marković, Lokve.

U travnju treba biti oprezan, jer kažu, mraz čeka u zasjedi.

„Svibanj već ljepši, suši, topliji, a u lipnju pravo ljeto, petrovske vrućine znači krajem šestoga, također srpanj i kolovoz su pokazali da bi ljeto bilo pravo ljeto, a prvi mrazevi stižu u listopadu“, rekla je Marijana Rakas, Lokve.

Kalendar se tiska od 2007. i ima ga svaka kuća u Lokvama. Svaki ima autentičnu nit vodilju, ove godine to je Lokvarsko jezero koje se treba prazniti.

„Prazni se svakih 20 godina, tako da smo uvrstili sve što je bilo pod jezerom, znači od kuća, pilana, prodavaonice kolača“, kazala je Tanjica Šafar, Lokve.

Podloga kalendara podsjeća na dno tog jezera.

„To je zaista metoda koju svatko u svom kraju, gdje god on živio i nalazio se može primijeniti“, poručila je Marijana Rakas.

Entuzijasti koji ga rade kažu da im je to zadovoljstvo, ali i obaveza jer je kalendar postao brend i suvenir Lokava, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari