SLAVNA POVIJESNA PRIČA

Karolina Riječka spasila grad – još jednom! Pogledajte uprizorenje legende iz riječke povijesti

Uprizorenjem povijesne bitke Karolina Riječka je baš kao I 1813. spasila grad od potpunog razaranja engleskih vojnika

Pucnjevi iz topova i pušaka s Gata Karoline Riječke prema akvatoriju luke. Meta branitelja grada Englezi, no ne oni današnji stanovnici otoka koji su itekako dobrodošli na Kvarner, nego njihovi preci iz daleke 1813. godine u uprizorenju poznatog povijesnog događaja iz riječke prošlosti, donosi Kanal RI.

I tko zna kako bi se završila ta povijesna bitka da nije bilo Karoline Belinić, hrabre Riječanke koja se barkom uputila na pregovore s engleskim admiralom Francisom Freemantleom.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: BORIS MIOČIĆ
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Pregovori na engleskom brodu bili su dugi i neizvjesni.

Do danas je ostalo nepoznato je li engleski admiral popustio pred Karolininim šarmom ili vještim lobiranjem, no, dogodilo se ono najvažnije: engleska flota odustala je od zauzimanja grada.

“Teško je bilo. Mogu vam reći teško je išlo. Međutim, ja toliko volim svoj grad, svoju Rijeku, da sam mu rekla kako tu žive jako dobri i vrijedni ljudi i da nema smisla bombardirati taj grad. Admiral je malo gledao i ponavljao kako “to ne dolazi u obzir”, ali smekšao je kada sam rekla kako jako puno djece ima I kako su svi jako vrijedni ljudi.”, prepričava Ines Ivašić u ulozi Karoline Belinić.

“Normalno, pao sam na njezin šarm, odnosno mentalitet Rijeke, jer zaključio sam “ako su takve žene tu, onda taj grad treba spasiti”. Nakon dugog pregovaranja, čitavu noć, donio sam odluku – dosta”, prepričava Juraj Karinčić u ulozi Francisa Fremantlea.

Brojni gledatelji bili su oduševljeni uprizorenjem povijesnog događaja, a osim Riječana, na Gatu su se našli čak i čileanski Hrvati.

“Ima li ovakvih spektakala i u Čileu? Naravno, ali nije tako lijepo kao ovdje. Vatromet i sve, Karolina je povijest 19. stoljeća, jako mi se sviđa.”, rekao je Patrizio Jofre.

U čitavom spektaklu sudjelovalo je gotovo stotinu ljudi.

Tu je bila i Bakarska straža i Bakarska gospoda, bili su Barkarioli, bila je posada koja je fingirala engleski ratni brod. Bilo je puno pirotehničara.”, objašnjava Jakov Karmelić, član organizacijskog odbora Fiumare.

Scenarij bitke bio je gotovo autentičan.

“Bilo je nekih malih dodataka koje je scenarist stavio, ali vrlo malo, ali oni se uklapaju u našu tradiciju, npr. detalj da je ona imala oko ruke namotanu krunicu.”, dodaje Jakov Karmelić.

Ugodna jesenska večer na Gatu završila je atraktivnim vatrometom i zdravicom Karolini, hrabroj Riječanki koja je svojim umijećem pregovaranja zaustavila moćnog neprijatelja, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari