U KASTVU

KASTAV Staru tradiciju na Kvarneru i dalje čuvaju koledvari: Noni Ani iskazali posebno poštovanje

RTL Screenshot

Teško je odrediti znači li ovo više kraljevima i pratnji ili domaćinima!

Na blagdanskoj svetoj misi u gradu Kastvu manje je vjernika no inače, ali od srca su se poklonili BaltazaruMelikioru i Gašparu. Ono što slijedi ispred crkve, čeka se nestrpljivo, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

“Meni znači puno, al istovremeno znači mještanima puno”, kaže Nikola Gajić, župnik župe sv. Jelene Križarice Kastav. Vjernici nestrpljivi, sve dok se uličicama Kastva nije začula pjesma. Po 25. put, članovi muške klape Kastav počastili su sugrađane.

Više u VIDEOPRILOGU:

Onda slijedi ono pravo, obilazak kuća.

Prva postaja mami suze na oči! Nona Ana ima 93 godine, a njezin pokojni suprug koji je nekada koledvao, ove je dečke nagovorio da obnove tradiciju nakon gotovo 50 godina pauze na Kastavštini! Slabo ih ona vidi i čuje, ali srce sve osjeti!

Domaćini časte ićem i pićem, nazdravlja se novoj godini!

“Užitak nam je ići po kućama, prije svega zbog nas, zbog tradicije. Mi smo jedne godine, godine kad joj je muž umro mi smo plakali svi, bili smo tu, pjevali smo, nismo mogli pjesmu završit, evo”, kaže Zlatko Vicić, član klape Kastav.

“Želje su uvijek jednake, znači prvo je zdravlje, mir i dobra nova godina”, kazao je Sandro Pauletić, član klape Kastav.

Teško je odrediti znači li ovo više kraljevima i pratnji ili domaćinima!

“Oni usađuju u nove generacije i ljubav prema ovom kraju i običaju”, rekla je Melita Lipovščak. Jer kažu bolje da umre selo nego običaj. Za primljene darove, zahvaljuju pjesmom koju je krajem 19. stoljeća napisao lokalni svećenik.

“Osim toga što smo oživili sam običaj oživili smo i neke stare napjeve i stihove koji bi se vjerojatno zaboravili i izgubili”, tvrdi Saša Matovina, umjetnički voditelj klape Kastav.

Novi susret dogovoren je u isto vrijeme, na istom mjestu za točno godinu dana!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari