KBC Rijeka oglasom traži mlade liječnike: ‘Velika je odgovornost, posao bi mogao biti bolje plaćen’

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Traže mlade liječnike iz cijele zemlje, garantiraju profesionalni razvoj, sigurno radno mjesto i redovitu plaću

Riječki KBC poslao je apel i raspisao javni natječaj da traži 37 specijalizanata za više od 25 medicinskih grana.

Traže mlade liječnike iz cijele zemlje, garantiraju profesionalni razvoj, sigurno radno mjesto i redovitu plaću. Zbog kroničnog nedostatka liječnika promijenile su se i okolnosti dobivanja specijalizacije.

Doktorica Klara prva je i jedina žena koja je ikada radila na riječkoj urologiji. Na tradicionalno muškom odjelu na kojemu radi s 12 kolega koje hvali, odradila je pola specijalizacije.

“S obzirom da je ovo ipak jedan klinički bolnički centar u kojemu se radi medicina na nekakvoj višoj razini nego u općim bolnicama i svakako bih pozvala mlade kolege da nam se pridruže”, kaže specijalizantica urologije Klara Smolić.

Nakon pet godina specijalizacije, pet godina mora raditi u KBC-u. Plaća je, kaže, samo pristojna.

“Ulaže se jako puno vremena, jako puno truda, posao sa visokom razinom stresa, jako velikom odgovornošću i mislim da bi mogao biti bolje plaćen”, rekla je.

Mentor kaže kako biraju najbolje kandidate koji će nakon specijalizacije biti korisni i samostalni članovi tima.

“Mislim da su uvjeti rada za jednog mladog čovjeka izazovni, dobri i da nema potrebe da odlaze van”, smatra Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju KBC Rijeka.

Specijalizacija na kardiologiji bila je životna želja mladog doktora Josipa. Tek je prva godina, puno radi i uči. Osnovna plaća specijalizanata u Hrvatskoj je oko sedam i pol tisuća kuna.

“Poznato je da se naš sustav održava na prekovremenom radu liječnika upravo zbog nedostatka broja liječnika i taj prekovremeni rad na koji smo mi, ne bih rekao prisiljeni, ali ne znam kako bi se drugačije bolnica održala, održava sustav, a i nama na taj način diže plaću da bi mi mogli reći da imamo pristojnu plaću za hrvatske prilike”, rekao je Josip Aničić.

Vrti se oko deset tisuća kuna, a spašavaju ljudske živote. Zato mnogi odlaze.

“Nekad se na jedno mjesto, na jednu specijalizaciju iz kardiologije javljalo i dvadesetak kandidata, a sad ih se javlja više nego dvostruko manje, recimo osam kandidata”, kazao je voditelj programa specijalističkog usavršavanja iz kardiologije KBC Rijeka Luka Zaputović.

Iako ih je manje, izabrat će najbolje. Rok za prijavu ističe devetog kolovoza.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari