Kinezi danas stižu spasiti 3. maj i Uljanik? ‘Sumnjam da će imati namjeru potrošiti milijarde’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

‘Koliko je to ozbiljno ili nije vidjet ćemo ubrzo, ali pretpostavljamo’

U Hrvatsku danas stiže izaslanstvo kineske kompanije China Shipbuilding Industry predvođena predsjednikom uprave Huom Wenmingom. S premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima razgovarat će o situaciji u Uljaniku koji će idućih dana i posjetiti.

Prije definitivne odluke o stečaju za Uljanik i 3. Maj preostaje još samo jedna mogućnost – Kinezi. Prvo idu kod premijera u Vladi, a na Praznik rada obići će Pulu i Rijeku. Nude im se dvije mogućnosti, strateško partnerstvo ili kupovina cijelog paketa Uljanik grupe čime bi postali stopostotni vlasnici pulskog i riječkog škvera. Radnici u to ne polažu velike nade.

“Koliko je to ozbiljno ili nije vidjet ćemo ubrzo, ali pretpostavljamo da od toga u principu neće biti ništa”, smatra Marko Alviž iz Stožera za obranu brodogradnje.

Uvjereni su da vlada time samo kupuje vrijeme do europskih izbora. Ista je kompanija naime već u siječnju pregledala Uljanikove poslovne knjige i nije pokazala nikakav interes za partnerstvom. Vlada je s druge strane, tvrde radnici, propustila brojne prilike da zaustavi odljev radnika i gomilanje troškova.

“Sustav je spor, država je spora. Prijašnja garnitura Uljanika je toliko zaglibila da je to sad jako teško iščupati”, govori Deni Širol iz Stožera za obranu brodogradnje.

Neslužbeno saznajemo kako su u vladi optimistični jer tvrde Kineze zanima znanje Uljanikovih inženjera.

“Sumnjam da će Kinezi imati namjeru potrošiti milijarde kuna da bi sanirali dubioze, kredite i sve te stvari koje se vuku. To će se morati jednostavno ili kroz stečaj riješiti… ili će to morati vlada riješiti”, mišljenja je financijski analitičar i novinar Paulo Gregorović.

Paradoksalno, politiku slobodnog tržišta koja zagovara ideju da je država loš gospodar možda će spašavati upravo komunistički mastodont koji svojom imovinom očito dobro gospodari.
Ivan Dobran

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari