Konačno obnovljen KBC Rijeka: ‘Ovo je sad hotel s pet zvjezdica, onda je bilo strašno’

Foto: Grad Rijeka

Došao je kraj dugogodišnjeg maćehinskog odnosa države prema riječkom KBC-u

Sto godina stare austro-ugarske konjušnice, koje su bile u katastrofalnom stanju, sada su modernizirane.

U upravo završenu rekonstrukciju i opremanje odjela i zavoda na sva tri bolnička lokaliteta, uloženo je gotovo 50 milijuna kuna. (OVDJE: Obnovljeno i opremljeno 12 klinika i zavoda na bolničkim lokalitetima Rijeka, Sušak i Kantrida).

U upravo završenu rekonstrukciju i opremanje odjela i zavoda na sva tri bolnička lokaliteta, uloženo je gotovo 50 milijuna kuna.

Smiješak na licu nakon operacije Mandica nije mogla sakriti. Ona je na odjelu digestivne kirurgije četvrti put, ali se prvi put osjeća kao da nije u bolnici.

Nema više pretrpanih soba, čekanja u redu za wc…

“Neusporedivo je, vjerujte, onda i sad ovo je hotel s pet zvjezdica, onda je bilo strašno, a osoblje je radilo svoj posao na vrhuncu”, kazala je Mandica.

Nema više pretrpanih soba i čekanja u redu za jedan tuš ili wc. I sestre, sada imaju ljudske uvjete za rad.

“Radim tu 42 godine, će sada bit, ovo su jedni uvjeti koje je stvarno trebalo dočekat i uživat radit u ovakvim prostorima, možda je prilika da kažemo mladim kolegicama koje su u završetku studija sestrinstva ili srednje škole da se jave, da dođu, ovdje će im bit stvarno lijepo radit, ovdje smo mi kao druga obitelj”, rekla je glavna sestra Zavoda za digestivnu kirurgiju, Vlasta Juričić.

Prije nije bilo lijepo

A prije nije bilo lijepo. Klima je bila u domeni znanstvene fantastike, pa je ljetos u operacijskim salama temperatura bila iznad 30 stupnjeva.

U godinu i pol dana ušminkano je 2 i pol tisuće kvadrata, 12 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, u salama je najmodernija oprema. Sve je koštalo gotovo 50 milijuna kuna, a plaćeno je europskim, bespovratnim sredstvima.

“Ideja je da se broj pacijenata u dnevnim bolnicama poveća, da se odjeli kirurgije, koja je jedan od najvažnijih odjela, upristoje i zaista mislim da smo sad postigli jedan značajno bolji standard za naše bolesnike”, kazao je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Davor Štimac.

KBC obišao i ministar Kujundžić

A na godinu ih riječkom KBC-u gravitira pola milijuna. Ministar je obišao odjele pa novinarima poručio.

“Nisam vam ja populist, ovi političari populisti, njih slikajte”, rekao je Ministar Kujundžić.

Pa ipak, u ozbiljnijem tonu obećao novu bolnicu za majku i dijete koja će se od jeseni graditi na Sušaku.

Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari