KONTROVERZNA ODLUKA: Zašto je Opatija odbila investiciju ‘tešku’ 50 milijuna eura?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Malteški biznismen je u Ičićima htio izgraditi apartmane za bogate starije turiste.

Kontroverzna odluka u Opatiji. Grad je odbio 50 milijuna eura vrijednu investiciju malteškog biznismena koji je u Ičićima htio izgraditi apartmane za bogate starije turiste. Isto je već uspješno učinio u Malti, gdje se imućni stariji gosti odmaraju u raskošnoj rezidenciji.

More i borovi. Miris zdravlja, ali i novca. Nanjušio je to malteški investitor, koji je svoj uspješan projekt htio preslikati u Hrvatskoj. Uz opremljene apartmane, tu bi bilo sve ono što čini luksuz – wellness, knjižnice, trgovine, restorani.

Opatijci podržavaju odluku

Na prvu se čini da je gradonačelnik nepromišljeno odbio sigurnu zaradu. Ali, Opatijci ga većinom podržavaju. “Jer se Opatija već polako devastira s tom betonizacijom. Grade se u zelenim pojasevima apartmani. Čak i Austro-Ugarska je čuvala to, u funkciji stanovanja, zelenilo”, kaže Vladimir iz Opatije.

“Ja sam u principu protiv te globalne apartmanizacije. Mislim baš mi to nagrđuje tu našu obalu”, rekao je Zlatko iz Opatije, dok Tomo smtra da je Grad trebao prihvatiti to ulaganje jer od njega ima koristi.

Malteški investitor zainteresiran je za prostor od 22 tisuće četvornih metara gdje je nekad bila bolnica za plućne bolesti. Planirao je izgraditi 200 apartmana, međutim, iz Grada Opatije poručuju da je prostor namijenjen hotelima.

Činjenica je da je na tom mjestu godinama sve zapušteno. Zgrade nekadašnje bolnice su propale. Vlasnik zemljišta, koji je na prodaju i preko oglasa je Karlovačka banka. Iz Grada Opatije kažu – jasno je što se tu smije, a što ne smije.

Žele izbjeći apartmanizaciju Opatije

“UPU Ičići je jasan, 75 posto mora biti hotelska izgradnja, a 25 posto mogu biti apartmani u turističku namjenu, ali svi današnji investitori traže isključivo, pod bilo kojim izgovorom, izgradnju više od 200 apartmana. To UPU Ičići ne može podnijeti, niti postojeća infrastruktura”, kazao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Kaže da je zbog velikog pritiska investitora Gradsko vijeće donijelo odluku o izmjeni prostornog plana, koji će biti još stroži – isključivo turističke namjene. Sve će učiniti, poručuje, da se izbjegne apartmanizacija Opatije.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari