KRIPTOGRAD

KRIPTO-GRAD: Stanovnici Cresa komunalije mogu plaćati i u bitcoinu; Evo kako to funkcionira!

Sveta Nedelja, gradić između Zagreba i Samobora, ne nosi naziv hrvatska Silicijska dolina samo zbog pogona Mate Rimca ili kao buduća lokacija novog Imunološkog zavoda. Sveto-Nedeljaši su u još jednom aspektu korak ispred svih u Hrvatskoj. Jer dok se u Hrvatskoj uvodi euro, u Svetoj Nedelji su već uveli Bitcoin.

S najpopularnijom kriptovalutom ondje i službeno možete platiti komunalije a i nagrada na lokalnom turniru u haklu će se isplatiti u Bitcoinima. 0,008 Bitcoina se čini malo ali obzirom da mu cijena raste svaki dan uskoro će i to biti lijepa svotica. Ali ni Sveta Nedelja u tome nije sama, putem Bitcoina je krenuo i grad Cres.

Ma kakav Silicon Valley, Sveta Nedelja na putu je da postane Kripto Valley. Već osam mjeseci tamo se voda, struja i odvoz smeća plaćaju kriptovalutama.

Više u videoprilogu RTL-a:

”Obzirom da želimo postati jedna IT meka odlučili smo omogućiti plaćanje u kriptovalutama. To je nešto inovativno, to je neka budućnost i odlučili smo probiti led”, rekao je Gabrijel Deak, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje.

Inovativno ne znači odmah popularno. Digitalnim novcem komunalije u Svetoj Nedelji plaćaju tek rijetki.

”Nisam imao pojma za plaćanje komunalija kriptovalutama”, rekao je građanin.

”Šta je kriptovaluta?”, upitala je građanka.

Ali zato je za njih čuo Nikica. On novac za svoje račune već neko vrijeme vadi iz digitalnog novčanika. Plaćanje je jednostavno: na stranici grada odabire plaćanje kriptovalutama, unese svoje osobne podatke, iznos računa i potom bira valutu u kojoj želi platiti gradske komunalije.

”Za razliku od ove tu uplatnice ne moram unositi sve podatke, model, poziv na broj samo skeniram kod i podaci se sami popune”, kazao je Nikica Mikulić iz Sv. Nedelje.

Kripto friendly Sveta Nedelja organizirala je i sportsko natjecanje na kojem se nisu dijelili samo trofeji.

Kripto hakl. I to je moguće. Na ovom igralištu prije mjesec dana organizirao se košarkaši turnir, nagrada su bile kriptovalute. Pobjednici su u džep pospremili 3000 kuna, odnosno 0.00833571 bitcoina.

Smisao kriptovaluta otkrili su i na Cresu. Od svibnja ove godine i oni su kripto meka.

”Mislim da smo do sada imali 3 ili 4 uplate, ali vjerujem da je za početak to dosta dobro i nije loše za jedan mali grad gdje puno stanovništva ne koristi neke druge oblike tehnologije”, izjavio je Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa.

Kao što postoje naknade za internet bankarstvo, tako postoje i za kriptovalute. Stoga, treba dobro paziti koju odabrati.

”U ovom slučaju odabirem Stellar jer je transakcijski trošak najmanji, da sam odabrao bitcoin platio bih na tih 66 kuna još toliko. Potom se spajam na trust wallet koji koristim, ja koristim egzodus i skeniram QR kod”, pojasnio je Mikulić.

Obavijest da je platio stiže u ovaj ured, ali prije toga kripto mjenjačnica odabranu valutu konvertira u kune i one sjedaju na račun grada.

”Bitcoin nije namijenjen za plaćanje on je nešto kao digitalno zlato. Vi nećete otići u dućan s pločom zlatnika ako kupujete auto ili stan. Nego koristite papirnate novčanice. Tako postoje dakle kriptovalute koje su namijenjene za plaćanje i postoje kriptovalute kao bitcoin kod kojih je više smisao investiranje”, rekao je Nikola Škorić, direktor kripto mjenjačnice.

Drugim riječima, platiti komunalije s bitcoinom nema previše smisla, ako vam ništa od ovoga nije previše jasno, ne brinite – u ovim gradovima kažu da vas njihovi službenici mogu i educirati kako platiti na kripto način.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari