KRK Mladim obiteljima s djecom podijeljeni ključevi 30 novih stanova!

Za stan su platili otprilike 69.000 eura, a da nije POS-ov, prema tržišnoj vrijendosti koštao bi ih oko 120.000

Život na otoku nije ni lak ni jeftin, čak ni na onim otocima koji su mostom povezani s kopnom, pa mladi ljudi odlaze. Kako bi doskočili tom problemu, u gradu Krku izgradili su novu POS-ovu zgradu s 30 stanova.

Investicija je vrijedna 16 i pol milijuna kuna, a mladim obiteljima s djecom podijeljeni su ključevi novih stanova.

Paola nema još ni pet godina, ali ima puno planova. Njezina obitelj konačno je dobila ključeve svojih 70 kvadrata.

„Cijene na Krku su jako visoke što se tiče stanova tako da nam je ovo bila jedina opcija“, govori nam vlasnica stana Sara Mojsinović.

Uzbuđenje dijele i susjedi. Uz stan idu dva parkirna mjesta i spremište.

„Sad idu slatke brige opremanja po vlastitom guštu, tako da jako smo sretni i zahvalni da smo dobili tu priliku da možemo se nazvati vlasnicima stana“, kaže nam Ivana koja je također nova ponosna vlasnica stana.

Bez subvencije skoro duplo skuplji

Za stan su dali otprilike 69.000 eura, a da nije POS-ov, prema tržišnoj vrijendosti koštao bi ih oko 120.000, tvrde.

Investicija je vrijedna 16 i pol milijuna kuna, od čega su gotovo osam milijuna dali država i grad Krk. Od 110 obitelji s liste, sreće je imalo njih 30.

„Grad priprema sad još jednu novu lokaciju u naselju Kornić i mislim da ćemo vrlo skoro i sa tom lokacijom, građevinskom dozvolom i projektom izaći pred građane“, kaže za RTL Danas gradonačelnik Krka Darijo Vasilić.

Vlasnici svih 30 stanova dobili su zaštićenu cijenu kupnje, znatno nižu od tržišne. Mladom bračnom paru koji za mjesec dana očekuje prinovu to puno znači.

Poticana stanogradnja za kupce ima dvije pogodnosti. Četvorni metar ovih stanova je 1100 umjesto 1900 eura, a na kamati će uštedjeti između 10 i 20 tisuća eura.

„Do sada, kroz program poticane stanogradnje je izgrađeno 8200 stanova po cijeloj Hrvatskoj. Za to je utrošeno ukupno investicijske vrijednosti preko 4 milijarde kuna“, govori državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir.

Država do kraja iduće godine planira zaokružiti brojku onih kojima je pomogla riješiti stambeno pitanje, na 20 tisuća obitelji. Gradi se puno, što znači da će pred novim zgradama biti puno zdravica sretnih vlasnika!
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: