PONOVNO POČELI UKOPI

LUKOVIĆI/KOZALA Pudlica Megy dobila posljednje počivalište; Prvi je to ukop na proširenom dijelu groblja kućnih ljubimaca

Pixsell

Prvi je to ukop posmrtnih ostataka kućnog ljubimca na novouređenom dijelu groblja kućnih ljubimaca u Lukovićima na Kozali

Rijeka je grad koji ima skoro najveći broj kućnih ljubimaca po broju stanovnika u Hrvatkoj – ali i jedno od najstarijih groblja za kućne ljubimce u Europi!

Ukopi se u Lukovićama na Kozali zabranjeni 2004. godine no od sada su ponovno mogući – KD Kozala uredilo je novi dio groblja.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: ADRIANA KOŠTA
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“I tužan trenutak za vlasnike svakako, ali u biti ovo je znak svim vlasnicima kućnih ljubimaca da im je omogućeno mjesto gdje mogu položiti posmrtne ostatke svojih ljubimaca ukoliko to žele”, ističe Tanja Šušić, glasnogovornica KD Kozala za Kanal Ri.

Već postojeće groblje kućnih ljubimaca na Kozali jedno je od najstarijih u Europi.

“Prvog zapisa o ukopu nema, nagađajući kroz novinske članke groblje u Lukovićima otvorili su lovci, za ukop svojih lovačkih pasa, s početka 20. stoljeća te tako pokazali ljubav prema tim životinjama”, dodaje glasnogovornica KD Kozala.

Na starom dijelu groblja sahrane su prestale još 2004. godine, po donošenju Zakona o veterinarstvu.

“Sve što se radilo radilo se tako reći na crno, nije bilo evidencije o kojim ljubimcima je riječ niti o vlasnicima”, kaže glasnogovornica Šušić.

No od sada to više neće biti tako. Rijeka je nakon Zagreba odlučila urediti i otvoriti groblje za kućne ljubimce.

Godišnji najam za korištenje pretinca iznosi 600 kn, a kazete 400 kuna. Najmovi su omogućeni na godinu, dvije ili pet s mogućnošću daljnjeg produljenja.

“Mislim da će svim vlasnicima ljubimaca kao što sam i ja omogućiti da se na dostojanstven način oproste od svojih kućnih ljubimaca i da imaju mjesto gdje će zapaliti svijeću, staviti cvijeće… znam da su danas kućni ljubimci članovi obitelji”, ističe Ivona Vlašić Brnčić koja se nedavno i sama oprostila od svog psa.

Novi dio groblja sada je na raspolaganju za ukope, a interesa ima poručuju iz KD Kozala. Na starom dijelu ukopi su zabranjeni.

“Sva ta grobna mjesta u starom dijelu su popisana, s tim obilježjima koja postoje i na starom dijelu nije dozvoljen ukop – to će biti spomen dio i ostaje ovakav kakav je, uz primjereno održavanje”, otkriva Tanja Šušić iz KD Kozala.

Zanimljiv je podatak kako je Rijeka grad koji ima najveći broj kućnih ljubimaca po broju stanovnika u Hrvatskoj, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari